Парно и топла вода поскъпват с половин процент

От първи юли цената на топлинната енергия на практика ще се запази, тя ще се промени само в рамките на плюс минус - 0,5-0,7 процента. Това обяви Иван Иванов, председател на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/, цитиран от БТА. Той се включи в работата на конференцията "Превенция на проблемните плащания в ютилити сектора". Поскъпване ще има само в топлофикациите, които работят на въглища, но там цената на енергията не беше повишавана. Цената на топлоенергията обикновено се взема за срок от една година. По-чести промени в цената на топлоенергията, може да има само при резки промени на цените на енергоносителите - към момента не считам, че цената на природния газ ще върви нагоре, напротив, има слабо понижение, допълни той. Днес в КЕВР имаше обществено обсъждане на цените на ел.енергията с присъствие на всички дружества от сектора. Както можеше да се очаква всички те са крайно недоволни от доклада на КЕВР, в който повишението на цените на електроенергията за битови нужди е средно 1,38 процента. Имаше предложения за повишения с шест, с осем процента, дори повече, каза Иван Иванов. От КЕВР предлагат повишение при цената за ЧЕЗ с 1.99%, при ЕВН с 1.50%, а при Енерго Про с 0.22%. На закрито заседание КЕВР ще приеме предложение за повишение на цените на тока. Този проект ще бъде подложен на 13 юни на обществено обсъждане. В рамките на две седмици след това ще постъпят писмени становища от всички заинтересовани лица. На 30 юни, на закрито заседание, КЕВР ще излезе с окончателно решение за цената на тока, природния газ и на топлинната енергия, каза Иванов. В същото време от ЧЕЗ възроптаха срещу намаляване на дела им в крайната цена на тока. Намаляване на дела на "ЧЕЗ- България" в крайната цена на електроенергията ще ограничи възможностите за инвестиции в мрежата до нормативно определения минимум, пише в изявление на ръководството на компанията. Докладът на КЕВР по ценовите предложения от 31 май предвижда намаляване на дела на ЧЕЗ в крайната цена на електроенергията. На 100 лева сметка за ток за клиентите на ЧЕЗ на регулиран пазар, за ЧЕЗ остават едва 8.41 лева. Останалата сума се разпределя между НЕК/ЕСО/производители (74.92 лв.) и Националната агенция по приходите (16.67 лв.), припомнят от фирмата. "ЧЕЗ Електро" и "ЧЕЗ Разпределение" са публични дружества, в които 33 на сто са собственост на големи, български пенсионни фондове и индивидуални инвеститори. От подобно негативно решение ще бъдат нарушени интересите на всички акционери и клиентите на компаниите, пише в компанията, мажоритарен собственик "ЧЕЗ - България". http://dnes.dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 114
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 99
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.

Министър Вътев: Има сериозен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти

  • 28 Мар 2024
  • 98
Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти.

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 106
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 62
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.