Прокуратурата и ДАНС проверяват сигнал срещу ПФ за оградата

Въховна касационна прокуратура разпореди на ДАНС да извърши проверка на изграждането на оградата на българо-турската граница по сигнал срещу Патриотичния фронт. "Във връзка с множество въпроси от представители на медиите", пресцентърът на държавното обвинение съобщи: "На 10.03.2017 г. до главния прокурор е постъпил сигнал от Велизар Енчев (бившият депутат от НФСБ- б.р.) , съдържащ твърдения за евентуални нарушения и престъпления във връзка с изграждането на инженерно съоръжение от възпрепятстващ тип (ограда) с цел опазване на държавната граница. Посочва се, че тази дейност неправомерно се осъществява от фирми на ПП "Патриотичен фронт“ при наличие на данни за „свързани лица“, както и че цените по договорите са многократно завишени". От прокуратурата вече е изискана съответната документация от Областните управители на Хасково, Ямбол и Бургас, доколкото те предприемат и организират всички по проектирането, изграждането и гаранционното поддържане на оградата. Средствата се одобряват от Министерски съвет, а изградените участъци от съоръжението преди експлоатацията им се приемат с протокол от комисия, назначена от съответния областен управител. Редът и условията за възлагането и изграждането се определени от постановление на МС № 55/12.03.2015 г., а с допълнителни актове са били одобрени допълнителни разходи - на 28.01.2016 г. и са взети неотложни мерки във връзка с миграционния натиск по границата на 17/14.01.2015 г., се уточнява в съобщението. С постановление от 28.03.2017 г. ВКП е възложила на АДФИ извършване на финансова инспекция по отношение възлагането, проектирането, изграждането и гаранционното поддържане на оградата. "За проверка на твърденията за корупционни прояви на лица, заемащи висши държавни длъжности и функцията на съоръжението за защита на териториалната цялост на държавата, на 24.04.2017 г. ВКП възложи на ДАНС извършване на проверка. Възложената от ВКП проверка и инспекция на ДАНС и АДФИ не е приключила", обобщват от прокуратурата. От БСП също се заканиха, че ще сезират прокуратурата заради нередности. Депутатката Елена Йончева заяви, че първоначалното постановление на МС оградата да е двуредова и променено така, че на места тя да е едноредова. "Изграждането в този район е възложено не на МВР, а на областния управител, който сключва договор с частна фирма. А Гранична полиция и тази фирма сами решават да променят проекта. Това говори, че става дума за търговия с националната сигурност", каза тя. Тази сутрин обаче председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви пред Нова телевизия: "В постановлението на МС не пише каква ще е оградата на границата - едноредова или двуредова. Има доклади и информации от Гранична полиция как са направени съоръженията. Има и срокове, за да може да бъде изплатено. Освен това височината на двуредовата ограда – първият ред е 3 метра, а вторият ред - 2,5 метра. При едноредовата ограда височината е 3,5 метра". http://dnes.dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Министър Богданов: ЕК одобри проект на МИИ за изграждане на единен инвестиционен портал, който ще обедини цялата административна дейност към потенциалните инвеститори

  • 28 Мар 2024
  • 89
„Европейската комисия одобри идеен проект на Министерството на икономиката и индустрията. Заедно ще изградим единен инвестиционен портал, който има за цел да обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас“.

Борбата със сивия сектор и улесненото администриране обсъдиха ръководството на Агенция „Митници“ и представители на алкохолния сектор

  • 28 Мар 2024
  • 99
Ръководството на Агенция „Митници“ се срещна с представители на десетте най-големи компании в сектора за производство и търговия на алкохолни напитки.

Специализирана полицейска операция се провежда в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел"

  • 28 Мар 2024
  • 103
Специализирана полицейска операция започна в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел".

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 138
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 115
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.