”Галъп”: 56% искат мажоритарен вот, но подкрепата се свива

Половин година след провеждането на националния референдум, делът на подкрепящите въвеждането на мажоритарна избирателна система остава значителен – 56%. Но е чувствително под нивата от около 80%, които се регистрираха преди референдума. Данните са от ежемесечните независими националнопредставителни проучвания на „Галъп интернешънъл“. Негативните отговори трайно са се увеличи – от 6% през есента до 17% през месец май. Явно развилата се след референдума кампания за пояснение на потенциалните негативи на мажоритарния вот е повлияла, коментират от "Галъп". Последната вълна на проучване е през май – данните се движат на трайни нива. Анкета на Дир.бг с въпрос "Да се избират ли депутатите мажоритарно в 2 тура" показва, че избирателят в България е раздвоен относно промените в избирателната система. В анкетата към момента са гласували 3728 читатели на медията, като с "Да" са отговорили - 43,53%. Преобладават отговорите с "Не", но не с много - 52,13%, а 4,34% са заявили, че не могат да преценят. Дир. бг припомня, че утре /15 юни/ промените в Изборния кодекс ще бъдат разгледани в пленарна зала. Вчера промените, внесени от ГЕРБ, бяха подкрепени от партията вносител, ВОЛЯ и ДПС на правна комисия. Днес обаче ДПС заяви категорично, че няма да гласува в подкрепа на мажоритарния вот в два тура с абсолютно мнозинство. http://dnes.dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

НОИ стартира програмата за профилактика и рехабилитация за 2024 г.

  • 29 Мар 2024
  • 35
т 29 март т.г. започва изпълнението на програмата за профилактика и рехабилитация за 2024 г., като са подписани договорите с 21 юридически лица за общо 50 заведения, изпълнители на програмата.

Исторически музей – Поморие кани децата на приключение с търсене на съкровища и интересна беседа

  • 29 Мар 2024
  • 36
На 06.04.2024 г. /събота/ от 14.00 часа Исторически музей – Поморие кани децата, които се интересуват от история, на истинско приключение:

НАД 1000 БЕГАЧИ ЩЕ МЕРЯТ СИЛИ НА ДЕВЕТОТО ИЗДАНИЕ НА МАРАТОН СТАРА ЗАГОРА 2024

  • 29 Мар 2024
  • 42
„До момента справката, която направихме преди минути в регистрационната система показва, че има заявили участие 1049 желаещи. Преминахме мечтаната граница от 1000 участници, около 200 са регистрираните само от град Стара Загора.“

Кметът Иван Алексиев получи пълна подкрепа в предложението си за учредяване на Фонд за развитие на Летище Бургас

  • 29 Мар 2024
  • 49
С 20 гласа ЗА от 20 присъстващи общински съветници беше прието предложението на кмета на община Поморие Иван Алексиев за учредяване на сдружение с нестопанска цел „Фонд за развитие на летище Бургас“.