Каролев: Прибързваме с ограничението на кешовите плащания

Ограниченията за разплащания в размер на над 1000 лв. само по банков път не е лоша идея, но трябва да се вземат мерки, които да улеснят гражданите. Това коментира икономистът Владимир Каролев по повод гласувания на първо четене закон, с който до 2019 г. разплащанията в брой ще се ограничат до 1000 лв. Ограниченията ще стартират още тази година, като максималното разплащане в брой ще падне от 10 000 лв. на 5000 още през месец август. В обществото битува мнение, че целта на закона ще е да се облагодетелстват банките, които ще получават такси и комисионни, а дребни битови покупко-продажби ще бъдат затруднени. „Има рационалност в твърденията на Министерството на финансите, че когато са по-високи праговете на кешовите разплащания има увеличаване на сивата икономика. Не е панацея, не е лош метод, но е много рано”, коментира Каролев. Той отбеляза, че много от туристите у нас идват и с цел пазаруване – например руски граждани, които купуват кожени палта или македонци, които си търсят коли. Много от тях плащат в брой. В същото време е почти невъзможно чужденците да си отварят сметки в български банки. Именно в тази посока трябва да е едната от важните промени преди ограничаването на разплащанията в брой според икономиста. Другата е да се намалят таксите по дебитните карти. В противен случай ще има по-малко приходи в българската икономика, особено за тези фирми, които са свързани с туризма, смята Каролев. „Преди да скочиш, виж къде ще скочиш”, призова той. Каролев коментира и темата за доходите, както и заплатите в Румъния, които за последната година скочиха с повече от 30%. „Румъния не е толкова по-напред от България по показателя колко може да се купи с една заплата – те са с 12% по-богати от българите. Важното е нашата страна да прави реформи, както в периода 2001-2008 г., когато изпреварвахме румънците. Тук в момента, в който тръгне да се прави нещо, събират се 30 души пред НС или МС и реформата спира”, каза икономистът. Каролев цитира доклад на ИПИ с данни от 904 одита на Сметната палата за над 130 млрд. лв. „Половината от парите са прахосани, дават се в продънени каци”, каза експертът и даде пример с енергетиката и БДЖ. По думите му международната статистика показва, че ръстът на производителността на труда у нас изостава от ръста на заплатите. По думите му в Латвия, Литва, Естония и Словакия днес са по-богати от жителите на Португалия и Гърция, защото в тези страни се правят реформи. Според Каролев ако у нас нямаше нито едно държавно предприятие, вече щяхме да сме много по-богати от южните ни съседи в ЕС. http://banks.dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 103
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 93
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.

Министър Вътев: Има сериозен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти

  • 28 Мар 2024
  • 90
Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти.

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 100
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 58
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.