Притокът от мигранти се е стопил с 80%

Близо 80% по-малко мигранти е заловило МВР през първото полугодие спрямо същия период на миналата година, сочи статистиката му. От началото на годината до края на юни са задържани 1461 души. За същия период на миналата година арестуваните са 7134. Едновременно с това се отчита, че бежанските лагери са почти празни. Към 3 август там са настанени 1513 души, което значи, че капацитетът е запълнен 29%. В арестите на дирекция "Миграция" към МВР има 490 души при общ капацитет от 940 места. Въпреки сериозно намалелия брой на мигрантите все още по-голямата част от арестуваните са във вътрешността на страната, а не на границата, показват данните. Общо 827 от всички 1461 задържани са намерени, след като са преминали границата, на която има ограда и стотици полицаи. Броят им е значително намалял в сравнение с близо 2600-те арестувани през миналия юни, но тенденцията е ясна - голяма част от незаконните се хващат едва след като са влезли у нас. Най-много незаконно влезли има от Афганистан - 145 души през юни. Макар натискът върху турската граница да е намалял, този върху сръбската си остава, пише в статистиката. Само през юни на излизане от страната са арестувани 160 души. За сравнение задържаните на влизане са едва 27 души. От началото на годината на път за Западна Европа са хванати 1880 чужденци. От началото на годината до юни агенцията за бежанците е дала общо 1046 статута, при положение че се е произнесла 15 665 пъти, включително по молби от предишни години. Над 12 хил. производства са били спрени или прекратени - вероятно заради изчезването на субектите. МВР отчита увеличение на изведените от страната нелегални мигранти - от началото на годината властите са върнали 1400 души. Над 41% от тях са афганистанци. Принудителното връщане на мигранти бе записано като един от приоритетите в управленската програма на правителството. Според нея полетите за извеждането им се извършват съвместно с европейската гранична служба ФРОНТЕКС. Германските власти обявиха, че ще спрат да връщат афганистанци, защото рискът в родината им бил повишен. segabg.com

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

НАТО изгражда най-голямата европейска база в Румъния

  • 18 Мар 2024
  • 151
Румъния започна изграждането на най-голямата европейска военна база на НАТО, тъй като трансатлантическият блок се стреми да засили своите способности в Черноморския регион.

Утре шофьорите да се движат с повишено внимание от 95-ти до 107-ми км на АМ „Тракия”. Ще се подменят мантинели.

  • 18 Мар 2024
  • 141
Утре – 19 март, от 9:30 ч. до 16 ч. шофьорите да се движат с повишено внимание в участъка от 95-ти до 107-ми км на АМ „Тракия” поради подмяна на мантинели в средна разделителна линия.

Бързите кредити водят до бързо забогатяване на търговци, КЗП бори нелоялни практики

  • 18 Мар 2024
  • 139
Все по-често потребителите изразяват своите недоволства от закупените стоки и начина на обслужване. Събраните средства от контролните дейности на Комисията за защита на потребителите през 2023 г. са почти двойно в сравнение с предходната година, нелоялните практики, които са констатирани и има издадени актове, са близо 400, за 2022 г. година са били 103.

Спряха изследване за радиацията от мобилните телефони въпреки тревожни констатации

  • 18 Мар 2024
  • 136
Десетилетия на изследвания върху животни сочат сериозни рискове за здравето от излагането на радиация от мобилните телефони. Въпреки тревожните данни изследването спира.

Най-голямата вертикална фотоволтаична централа в света

  • 18 Мар 2024
  • 142
Германският разработчик на вертикални двулицеви фотоволтаици Next2Sun AG започна изграждането на най-голямата в света вертикална фотоволтаична система на територията на летището във Франкфурт.