« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Черноморски общини незаконно са допускали до по-късно шум от заведения

Морски общини са удължавали незаконно в наредбите си времето, през което се допуска шум от заведенията, установи проверка на Върховната административна прокуратурата (ВАП). Според чл.16а, ал.2 от Закона за защита от шума в околната среда не се допуска озвучаването на открити площи на заведения за хранене и развлечения, разположени в жилищни зони и курорти, за времето между 23 ч. и 7 ч. И приемайки съответните местни наредби за обществения ред, общинските съвети нямат право да разширяват тези граници. Оказва се обаче, че някои общини, част от които са морските курорти, в разрез със закона са допуснали шум от заведения до по-късен час. Община Несебър, към която е "Слънчев бряг", например е предвидила в наредбата си за обществения ред, че използването на жива музика и озвучителна техника в заведенията за хранене и развлечения без необходимата шумоизолация, както и в откритите в непосредствена близост до жилищни сгради и хотелски комплекси, е забранено не след 23 ч., а след 24 ч. Това са правилата от май до септември, докато тече сезонът. През останалото време забраната за шум е от 22 ч. до 7 ч. Община Каварна също е забранила "озвучаването на открити площи на заведения за хранене и развлечения, разположени в урбанизираната територия" в периода между 24 ч. и 7 ч. Правен свят "Намерени са и разрешения, в които часовият диапазон на забраната е диференциран според местонахождението на заведенията за хранене и развлечения с въвеждане на по-ранен час за жилищни зони и на по-късен за курортите, каквото разграничение законодателят не прави", посочват от ВАП. От там съобщиха, че досега са установили нарушения в наредбите на общините в Шабла, Каварна, Варна, Несебър. "С тях са ангажирани компетентните окръжни прокуратури", посочват от ВАП и заявяват, че "ефектът от проверката се открива в мерки, насочени към отстраняване на незаконосъобразните разрешения с цел спазване на целта на Закона за защита от шума в околната среда за създаване на здравословни условия на живот на населението и опазване на околната среда от шум". От прокуратурата огласиха резултатите от проверката, която продължава, в разгара на споровете между собственици на заведения по морето и вицепремиера Валери Симеонов заради акциите му срещу шума по курортите.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ДЕЦАТА ОТ ОУ „ЕЛИН ПЕЛИН“ НОСЯТ ПРОЛЕТНИЯ ДУХ В ЕТНО КАФЕНЕ И МУЗЕЙ НА 22 АПРИЛ

  • 19 Апр 2024
  • 84
Третият концерт от поредицата „Пролетна Етно палитра“ ще бъде посветен на учениците от ОУ „Елин Пелин“ - Бургас.

Мария Нейкова е отново областен управител на Бургас

  • 19 Апр 2024
  • 93
Служебното правителство пристъпи към смяна на областни управители.

РИОСВ – Хасково следи състоянието на белия щъркел в село Гарваново

  • 19 Апр 2024
  • 88
Белият щъркел в село Гарваново, община Хасково, останал сам в гнездото след смъртта на другата птица от двойката, е във видимо добро състояние и мъти яйцата си.

Икономическа полиция и НАП ще се включат в казусите с къмпингуването в залива Вромос

  • 19 Апр 2024
  • 102
Проверките за незаконно разположени каравани и кемпери в държавни и общински терени продължат и тази седмица. На 19 и 21 април /петък и неделя/ комисията отново ще проверява държавните имоти в залив Вромос.

ПРОЕКТЪТ НА ОБЩИНА БУРГАС ЗА НОВ МОДЕЛ НА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА ПРЕДИЗВИКА ИНТЕРЕСА НА МЛАДИТЕ ЛЕКАРИ

  • 19 Апр 2024
  • 93
Проектът на Община Бургас за Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион предизвика интереса на млади лекари от различни здравни заведения в България.