До края на годината отпадат 12 хартиени удостоверения

До края на годината отпаднат 12 хартиени удостоверения, давани от администрациите. Отпада и т.нар. двутактовост на услугите, съобщи Томислав Дончев. С "очовечаване" на административните услуги до края на годината ще отпадне нуждата от 12 хартиени удостоверения, каза пред журналисти в Министерския съвет вицепремиерът Томислав Дончев. Предвижда се до края на годината да започне цялостна дигитализация на административните документи и удостоверения. Това са удостоверения, свързани с БУЛСТАТ, с гражданско, служебно и имотно състояние, с услуги на НОИ и други. Сред тях е и документът за сключен граждански брак на хартия. В момента това е възможно да се случи за родените след 1984 г., тъй като в последните 17 години тази информация се съхранява и дигитално. За останалите обаче процесът предстои. "Очаква да отпаднат напълно поне осем от тези 12 удостоверения, а за четири това ще е частично. Проблемът е, че много от регистрите на администрацията са на хартия за времето до 2000 година", уточни Росен Желязков, председател на Държавна агенция "Електронно управление". За облекчаване на административни режими са нужни промени в поне 100 закона и в още повече подзаконови постановления и решение на МС и на други ведомства. До средата на октомври МС ще внесе в парламента предложенията за законови промени за административната реформа, каза Дончев. Анализът от нуждата за дигитализация на хартиените масиви на администрациите ще бъде направен от Министерството на правосъдието, но за преобразуването в цифров вид на една страница с формат А4 на страница А4 цената е около 3-4 стотинки, каза Желязков. На оптимизация към този момент подлежат една четвърт от 605 административни услуги. Тя включва намаляване на времето и на таксите за услугите, каза вицепремиерът. Инспекторатите на ведомствата ще се включат в контрола на административната реформа, посочи Дончев. Той изрази учудване, че при работно време от осем часа за дадено ведомство приемното време за граждани е по-кратко. "Ще отпадне т.нар. двутактовост на услугите. Не е нужно гражданите да подават заявление за документ на една дата, а да го получават на друга дата при положение, че той се вади за пет минути", добави Дончев. http://dnes.dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ЗАПОЧНА ТРЕТИ ЕТАП ОТ ОБНОВЯВАНЕТО НА ПЪТ BGS1033 - ОТ БЪЛГАРОВО КЪМ МАГИСТРАЛАТА

  • 29 Мар 2024
  • 51
Започна трети етап от проекта за обновяване на път BGS1033.

На 1 април ще чуете сирените

  • 29 Мар 2024
  • 61
На 01.04.2024г. от 11.00ч. ще се проведе тренировка по ранно предупреждение и оповестяване на населението при бедствия и за въздушна опасност.

КОРАБЪТ „БУРГУС“ ЩЕ ПЛАВА ДО ОСТРОВ СВЕТА АНАСТАСИЯ ПРЕЗ УИКЕНДА, ВИЖТЕ КАК ДА РЕЗЕРВИРАТЕ ПЪТУВАНЕ

  • 29 Мар 2024
  • 74
Ако за едни наближават обичайните почивни дни, то за други се задава дългоочаквана априлска ваканция.

НОИ стартира програмата за профилактика и рехабилитация за 2024 г.

  • 29 Мар 2024
  • 81
т 29 март т.г. започва изпълнението на програмата за профилактика и рехабилитация за 2024 г., като са подписани договорите с 21 юридически лица за общо 50 заведения, изпълнители на програмата.

Исторически музей – Поморие кани децата на приключение с търсене на съкровища и интересна беседа

  • 29 Мар 2024
  • 72
На 06.04.2024 г. /събота/ от 14.00 часа Исторически музей – Поморие кани децата, които се интересуват от история, на истинско приключение: