« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

ЧСИ-тата: Колекторски фирми тормозят гражданите

Служители на фирми за събиране на вземания се представят за частни съдебни изпълнители (ЧСИ) и оказват психически тормоз над гражданите. За това алармираха от Камарата на частните съдени изпълнители (КЧСИ). Оттам подчертаха, че колекторите нарушават правата на гражданите и злепоставят частните съдебни изпълнители, които работят по законови процедури. От Камарата напомниха, че сигнали за "мними" ЧСИ се получават от 2011 г. Заради това периодично разпространяват съвети какво да правят хората, когато някой се представя за частен съдебен изпълнител. И сега отново заявиха: "Важно е да се знае, че съгласно закона ЧСИ използват писмена форма на комуникация, като първо връчват съдебните книжа по образуваното изпълнителното дело. Ако някой е получил заплаха за запор на заплата, сметки, възбрана или опис на имущество по телефона, това означава, че някой неправомерно се представя за ЧСИ. Известни са и случаи, в които събирачи на дългове използват писма, наподобяващи тези на съдебните изпълнители, за да изплашат гражданите, но с елементарна проверка това лесно се установява". На сайта на КЧСИ има регистър на действащите частни съдебни изпълнители с посочени контакти. "Всеки на момента, ако е получил обаждане, може да провери дали такъв ЧСИ изобщо съществува или става дума за злоупотреба с името на професията", отбелязаха от Камарата. И допълниха, че към момента в България няма законов регламент за дейността на колекторските фирми, съответно няма и орган, който да упражнява контрол върху дейността им и да санкционира нарушителите. Камарата призова пострадалите от подобни неправомерни действия да се обърнат към нея, за да получат разяснения и съдействие. И изтъкнаха, че общо 9 институции следят работата им, в това число МВР, прокуратурата, ДАНС, НАП. ЧСИ припомниха, че единствените органи, които могат да изпълняват принудително изпълнение срещу имущество на длъжниците са съдебните изпълнители - държавни и частни. При тях се образуват изпълнителни дела само, ако има решение или заповед за изпълнение, с които съдът се е произнесъл за наличието на задължения. Изключение правят публичните вземания на държавните институции и на общините, които съгласно ЗЧСИ могат да се поемат от ЧСИ и без съдебно решение. "Именно делата в полза на държавата и общините, по които работят ЧСИ, бележат ръст през последните 5 г. При ЧСИ традиционно най-много дела образува бизнесът, след това идват държавата и общините, гражданите и чак накрая банките. За 11 години сме възстановили на кредиторите над 7 млрд. лева и сме внесли 1 млрд. лева в държавния бюджет", се казва още в изявлението. От началото на 2016 г. до момента ефективно са наложени 73 наказания - 57 глоби, от които 8 в размер на над 5000 лв. и 4 в размер на 10 000 лв., три предупреждения за лишаване от права и 9 лишавания от правоспособност. Към момента в страната работят 202-ма ЧСИ, назначени след конкурс със заповед на министъра на правосъдието. http://dnes.dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ДЕЦАТА ОТ ОУ „ЕЛИН ПЕЛИН“ НОСЯТ ПРОЛЕТНИЯ ДУХ В ЕТНО КАФЕНЕ И МУЗЕЙ НА 22 АПРИЛ

  • 19 Апр 2024
  • 265
Третият концерт от поредицата „Пролетна Етно палитра“ ще бъде посветен на учениците от ОУ „Елин Пелин“ - Бургас.

Мария Нейкова е отново областен управител на Бургас

  • 19 Апр 2024
  • 324
Служебното правителство пристъпи към смяна на областни управители.

РИОСВ – Хасково следи състоянието на белия щъркел в село Гарваново

  • 19 Апр 2024
  • 244
Белият щъркел в село Гарваново, община Хасково, останал сам в гнездото след смъртта на другата птица от двойката, е във видимо добро състояние и мъти яйцата си.

Икономическа полиция и НАП ще се включат в казусите с къмпингуването в залива Вромос

  • 19 Апр 2024
  • 313
Проверките за незаконно разположени каравани и кемпери в държавни и общински терени продължат и тази седмица. На 19 и 21 април /петък и неделя/ комисията отново ще проверява държавните имоти в залив Вромос.

ПРОЕКТЪТ НА ОБЩИНА БУРГАС ЗА НОВ МОДЕЛ НА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА ПРЕДИЗВИКА ИНТЕРЕСА НА МЛАДИТЕ ЛЕКАРИ

  • 19 Апр 2024
  • 271
Проектът на Община Бургас за Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион предизвика интереса на млади лекари от различни здравни заведения в България.