« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Почитаме Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София

На 17 септември почитаме християнския празник на светите мъченици София и нейните дъщери Вяра, Надежда и Любов. София означава мъдрост. Мъдрост, която не говори, защото знае, вижда и помага. Тя черпи силата си от вярата, надеждата и любовта. И ги дарява на света. Преданието разказва, че през втората половина на І в. в Рим живяла благочестива жена, християнка, която се казвала София. Тя имала три дъщери, които носели имената на християнски добродетели - Вяра, Надежда и Любов. Майката, която усърдно изпълнявала Христовите заповеди, учела на тях и своите дъщери. Те били така изпълнени с добродетели, че всички ги сочели за пример. Мълвата за тях стигнала до самия император Адриан, който бил езичник. Той заповядал майката и дъщерите й да се изправят пред него. Запитани каква е вярата им те твърдо заявили, че са последователи на Христос. Императорът решил да ги изпитва една по една като започне от най-голямата дъщеря, после средната и накрая – най-малката, и да ги принуди да се поклонят на езическите божества. Вяра била на 12 години, Надежда – на 10, а Любов само на 9 – момичетата твърдо отстоявали своята християнска вяра и не се поддали на различните ласкателства и заплахи. Това разярило Адриан и една по една ги подложил на мъчения. Убивал децата едно по едно, за да може останалите да се откажат от вярата си. Майката София през цялото време ги подкрепяла в страданията и ги увещавала да не се отказват от Христос. Нито едно от момичетата не потъпкало вярата си. И трите станали мъченици. След края на мъченията и тяхната смърт София взела телата им, положила ги в скъп ковчег и ги погребала на хълм извън града. Три дни тя не се отделила от гроба им и не спирала да се моли на Господа. Така предала душата си на Бога. За изживените страдания, заедно с децата й, Православната Църква ги нарекла мъченици. Светите мощи на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов от 777 г. до днес почиват в град Елзас, Франция. Днес столицата на България София чества за пореден път своя празник. Денят е обявен за празник на града с решение на Столичния общински съвет от 25 март 1999 г.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Организирана престъпна група, извършвала имотни измами, е задържана при спецоперация на територията на Русе

  • 18 Апр 2024
  • 62
Сред тримата задържани мъже е и полицейски инспектор от РУ-Две могили; Действията са осъществени по разработка на ГДБОП с активното участие на дирекция „Вътрешна сигурност“ и под наблюдението на Окръжна прокуратура – Русе

Експерти обсъдиха реинтеграцията на лишените от свобода

  • 18 Апр 2024
  • 55
Заместник-министърът на правосъдието Георги Николов, главният директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) гл. комисар Ивайло Йорданов и експерти се включихаднес в среща, на която бяха представени специализирани програми, част от новата концептуална рамка за рехабилитация и връщане в обществото на лишените от свобода.

Премиерът Главчев: Призовавам президентът Радев да изпълни задълженията си по Конституция

  • 18 Апр 2024
  • 66
Изпълнил съм задълженията си по Конституция, дал съм своите предложения за издаване на указ.

Президентите Румен Радев и Серджо Матарела откроиха потенциала на България и Италия за разширяване на икономическите връзки

  • 18 Апр 2024
  • 59
Отношенията между България и Италия са пример за партньорство, сътрудничество и взаимно доверие, изградени на здравата основа на традиционно приятелство между нашите народи и активен културен и идеен обмен.