« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Цаца с олово продават на българския пазар

На българския пазар се продава риба, която надвишава опасните за здравето стойности на съдържание на олово, сочи проверка на "Активни потребители”. В проучването на "Активни потребители" са включени 12 марки замразена риба, закупени от няколко търговски вериги. Всички те са вносни продукти и се предлагат на нашия пазар от търговци, а не от компании, занимаващи се с улов. Анализът на риска показва, че в замразените храни се очаква основната потенциална опасност да е съдържание на наднормени количества тежки метали. Нивата на трите най-често срещани в рибите тежки метали (олово, кадмий и живак) е определено в лаборатория с използване на референтен метод (ICP – MS). Допълнително е анализирана информацията представена на етикетите. Само една от 12 търговски марки е негодна за консумация заради наднормено съдържание на тежки метали, но проблемни са още три марки. Повишено съдържание на олово (0,331 mg/kg) е установено при замразена цаца, уловена в Балтийско море от компания от Латвия и след това пакетирана и внесена в България от румънска фирма. Още две проби скумрия уловени в Атлантика и Тихият океан имат високи стойности за олово. Измерването на кадмий показва завишени нива в замразената цаца от Балтийско море. При тестване на живак е открит в три, хек от Северозападен Атлантик, скумрия от Атлантика и цаца от Балтика. Като цяло опасна за хората е само цацата, а при други три проби следва да се подхожда с повишено внимание и от организацията "Активни потребители" предупреждават да се ограничи тяхната консумация. Проучването на "Активни потребители“ открива проблеми и с етикетирането на продуктите. Нарушение се установява при две търговски марки, които са с изтекъл срок на годност, при това с повече от три месеца. Това са Пангасиус продаван в Кауфланд и Талапия от Метро. При четири търговски марки се установява добавяне на допълнителна вода и технологични добавки (фосфатни соли). Интересни са данните за произхода на замърсената с тежки метали риба. Изненадващо на първо място е Испания. С произход от тази страна са докладвани 534 случая на тежки метали. Вероятно се дължи на факта, че рибата от Испания се лови в замърсени с индустриални и битови отпадъци райони на Атлантическия океан и Средиземно море. Следващи в класацията са държави от Азия – Виетнам, Индонезия, Сингапур и др. Замърсяването на риба с тежки метали е една от най-сериозните опасности в храните. Това налага осъществяване на строг контрол на пазара на всички морски храни, както и коригиране на навиците и диетите на някои потребители за да се намали риска от натрупване на тежки метали. http://dnes.dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

В Сливен се провежда кампания в училищата „Чуй ме! Нито един повече!“

  • 19 Апр 2024
  • 13
Кампанията „Чуй ме! Нито един повече!“ на Младежки дом Сливен и над седемдесет младежки и културни организации в Сливен, под егидата на кмета Стефан Радев, вече набра скорост и постига завидни резултати.

ЕЛЕКТРИЧЕСКИ АВТОБУСИ ЩЕ ПРЕВОЗВАТ УЧЕНИЦИ

  • 19 Апр 2024
  • 56
За първи път Министерството на образованието и науката предвижда закупуването на електрически училищни автобуси.

МЗХ публикува за обществено обсъждане изменение в нормативната уредба за интервенциите в областта на агроекологията

  • 19 Апр 2024
  • 60
Министерство на земеделието и храните публикува за обществено обсъждане проект на Наредба № 10 от 2023 г. за условията и реда за прилагане на интервенциите в областта на околната среда и климата и хуманно отношение към животните.

Новите 80 автомобилa за Автомобилна администрация вече са доставени

  • 19 Апр 2024
  • 60
С нови 80 автомобила за контрол изцяло обновяваме автопарка на ИА „Автомобилна администрация“.