« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Министър забрани ”даренията” за настоятелствата в училищата

Училищните настоятелства вече не могат да събират пари от родителите за материали, консумативи, ремонти и за всякакви текущи разходи. Новото правило е в сила с писмо на министъра на образованието Красимир Вълчев. То е изпратено до всички 28 регионални управления на образованието, които трябва да информират директорите на учебните заведения. Причината е, че в повечето училища практиката е да се изискват пари от родителите за настоятелствата, а не това да става доброволно. Средствата се използват за различни ремонти, материали, консумативи и т.н. в учебните заведения, за които по принцип обаче трябва да се отделят пари от бюджета им. От РУО-София казаха пред Дир.бг, че са информирани за писмото на министъра, но все още не са го получили. С първия учебен ден разходите за всяко семейство с ученик стават повече. Яница е със Синдром на Даун. Затова са важни курсовете й при логопед. Вместо това обаче родителите й трябва да дадат 60 лева на училищното настоятелство. Майката Тони Маринова е категорична, че поисканите пари не могат да се нарекат дарение, защото инициативата не е дошла от нейна страна, съобщи Нова телевизия. От друга страна, и поисканите, и непоисканите дарения са необходими на училищата, защото средствата и в образованието все не стигат. Училищните настоятелства вече не могат да организират платени курсове в сградите на училищата. Тази задача ще имат самите училища. В София те трябва да наемат външни фирми. Притесненията са, че така някои курсове ще станат по-скъпи, а това може да откаже родителите и външните фирми може да искат да наложат свои учители. http://dnes.dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Професионална гимназия по туризъм “Проф. д-р Асен Златаров”ще модернизира учебната среда със 730 000 лв.

  • 15 Апр 2024
  • 254
Бургаската Професионална гимназия по туризъм “Проф. д-р Асен Златаров” спечели финансиране на концепция за интегрирани териториални инвестиции – Академия “Успешно ново начало”.

Здравният министър д-р Кондева удължава забраната за износ на инсулини с още месец

  • 15 Апр 2024
  • 320
Министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева издаде заповед, с която удължава с още месец забраната за износ на определени групи лекарства.

Повишения във водосборите на няколко реки се очакват в сряда, според данни на МОСВ

  • 15 Апр 2024
  • 259
В резултат на валежи в сряда, 17 април, ще има по-значителни повишения във водосборите

Велико Търново вече разполага с вертолетно летище за спешна медицинска помощ по въздух

  • 15 Апр 2024
  • 298
Заместник-министърът на транспорта и съобщенията Анна Натова участва в откриването на седмото и първото ново държавно болнично вертолетно летище извън София.

3 398 111 лева е размерът на вноската по чл. 1 от Закона за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт за месец март 2024 г.

  • 15 Апр 2024
  • 213
С влизането в сила през месец ноември 2023 г. на Закона за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт, лицата, които произвеждат нефтопродукти от суров нефт с произход от Русия или изнесен от Русия, се задължават да правят месечни вноски за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт.