От ЕЦБ ни отписаха за еврозоната

България все още не отговаря на условията за влизане в еврозоната, стана ясно от изказване на главния икономист на Европейската централна банка. Номиналните критерии трябва да бъдат уважавани, но големият въпрос е за постигането на устойчиво сближаване. Когато се стигне до шокови ситуации, а те винаги се случват, колко устойчиво е обществото, запита главният икономист на Европейската централна банка Питър Прат. Така с въпрос той отговори на журналист от БНР, попитал го дали икономическото сближаване с валутния съюз е най-голямото предизвикателство пред България, за да приеме еврото. Говоря и за политически, и икономически шокове. Не е въпросът само за икономическата устойчивост, но и за социалният консенсус, който сте постигнали в страната си, отговори Прат, цитиран от националното радио. България трябва да покаже, че икономиката й достига нивото на някои от по-богатите страни в ЕС преди да обмисли присъединяване към еврозоната, подчерта главният икономист на ЕЦБ. Прат беше в София за участие в конференция за икономическото развитие на страните от Централна и Югоизточна Европа, организирана от Асоциацията на банките в България. България изпълнява техническите критерии от Маастрихт (за влизане в еврозоната) - за инфлация, бюджетен дефицит и съотношение дълг към БВП (плюс неспоменатите - ниски дългосрочни лихви* и устойчивост на валутния курс), каза неотдавна на среща с председателя на ЕС Доналд Туск премиерът Бойко Борисов. И беше категоричен, че заслужаваме място в "чакалнята" на еврозоната - т. нар. Валутно-обменен механизъм (ЕRM2). От ЕС обаче поставят и други нетехнически критерии, свързани с престъпността, корупцията и съдебната система, отбеляза Борисов. Премиерът изтъкна добрите макроикономически показатели на страната ни и изтъкна, че 2016 г. е първата фискална година с отчетен излишък след 2008 г. Той посочи също, че страната ни е трета след Естония и Люксембург с най-нисък държавен дълг като относителен дял от БВП. Макар да не са формализирани като Маастрихтските критерии, определящи за България са критерии, свързани с догонването на доходите в ЕС – т. нар. реална конвергенция, или сближаването, изтъква economix.bg. 366 години на Източна Европа, за да стигне заплатите в Германия, показаха профсъюзни изчисления в Чехия. Всъщност влизането в "чакалнята" е също технически (номинален) критерий за членство в еврозоната. Решението е политическо и на практика е единствената стъпка, при която ЕЦБ може да наложи вето срещу приемането на нови страни в еврозоната. След като страната влезе в ERM2, за не по-малко от 2 години трябва да покрие четирите критерия за номинална конвергенция. *Ниски дългосрочни лихви (доходност по 10.5-годишните ДЦК), които не надхвърлят с повече от 2 процентни пункта доходността в трите страни на ЕС с най-ниска инфлация. http://dnes.dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

БДЖ и Deutsche Bahn сключиха договор за доставка на 76 модернизирани вагона

  • 29 Мар 2024
  • 41
Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ

Валери Митов, БСП: Колосален внос на райски газ у нас през 2023 г. - нужна е спешна намеса

  • 29 Мар 2024
  • 45
БСП води последователна битка срещу безконтролното разпространение и продажба на опасната „мода” в последните години, предлагайки и отстоявайки както законодателни промени, така и мерки за контрол от страна на изпълнителната власт

Крепостта Порос - предшественик на съвременния Бургас

  • 29 Мар 2024
  • 105
Образователната програма “Опознай Бургас и Бургаския край” на Регионалния исторически музей ще започне месец април с интересна лектория за Античната и Средновековна крепост Порос, която се намира в местността Пода на нос Форос.

Община Бургас е поставила над 1500 кофи за разделно събиране на биоразградими отпадъци

  • 29 Мар 2024
  • 104
Повече от 1500 кафяви кофи за биоразградими отпадъци е поставила до този момент Община Бургас в комплексите „Изгрев“, „Зорница“, „Славейков“ и „Меден рудник“. Те ще обслужват както домакинствата, така и търговските обекти, които генерират подобен вид отпадъци.

Опциите са изключително стеснени, каза Румен Радев за избора на служебен министър-председател

  • 29 Мар 2024
  • 83
Опциите са изключително стеснени, каза пред журналисти президентът Румен Радев по отношение на избора на служебен министър-председател.