Отличници сме в ЕС по възобновяема енергия

България вече е достигнала и дори надминала нивото на използваната възобновяема енергия по стратегията "Европа 2020", показват данни от анализ на Евростат за потреблението на възобновяеми енергийни източници /ВЕИ/ в ЕС през 2016 г. През същата година страната ни е постигнала дял в потреблението на ВЕИ от 18,8 на сто, при заложени параметри по стратегията "2020" - 16 процента, пише БТА. Така се нареждаме сред 11-те страни-членки на ЕС, които вече са достигнали нивото за използване на ВЕИ, необходими за постигане на националните си цели по стратегията "Европа 2020". Другите страни-отличнички в ЕС по този показател са още: Чехия, Дания, Естония, Хърватия, Италия, Литва, Унгария, Румъния, Финландия и Швеция. Швеция има най-голям дял в ЕС през 2016 г., по използване на ВЕИ - 53,5 на сто, пред Финландия /38 на сто/, Латвия /37 на сто/, Австрия /33 на сто/ и Дания /32 на сто/. В противоположния край на скалата най-ниски дялове на възобновяемите енергийни източници са регистрирани в Люксембург /5,4 на сто/ , Малта и Холандия /и двете по 6 на сто/, отчита Евростат. Според европейската статистика през 2016 г. производството на електроенергия от възобновяеми източници е допринесло близо с една трета /29,6 на сто/ за общото потребление на електроенергия в ЕС-28, като хидроенергетиката е бил най-важният източник, следван от вятърната енергия. Средният дял на енергията от възобновяеми източници в транспорта на ЕС се е увеличил от 1,4 процента през 2004 г. - до 7 процента през 2016 г, или почти седем пъти, според Евростат. До 2020 г. използването на ВЕИ в транспорта на ЕС трябва да достигне до 10 процента, като се набляга изключително на течните биогорива, водород, биометан, "зелена" електрическа енергия и др. Целта на ЕС е да се достигнат 20 процента в брутното крайно потребление на енергия от възобновяеми източници до 2020 г., и най-малко 27 процента - до 2030 г., отчита още европейската статистика. Само през 2016 г. в световен мащаб за ВЕИ са били инвестирани около 330 млрд. долара, а инсталираните мощности са достигнали над 120 гигавата. Една трета от тези инвестиции са били в Китай - 111 млрд долара, а около една шеста в САЩ - 60 млрд. долара. dnes.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

БДЖ и Deutsche Bahn сключиха договор за доставка на 76 модернизирани вагона

  • 29 Мар 2024
  • 17
Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ

Валери Митов, БСП: Колосален внос на райски газ у нас през 2023 г. - нужна е спешна намеса

  • 29 Мар 2024
  • 43
БСП води последователна битка срещу безконтролното разпространение и продажба на опасната „мода” в последните години, предлагайки и отстоявайки както законодателни промени, така и мерки за контрол от страна на изпълнителната власт

Крепостта Порос - предшественик на съвременния Бургас

  • 29 Мар 2024
  • 105
Образователната програма “Опознай Бургас и Бургаския край” на Регионалния исторически музей ще започне месец април с интересна лектория за Античната и Средновековна крепост Порос, която се намира в местността Пода на нос Форос.

Община Бургас е поставила над 1500 кофи за разделно събиране на биоразградими отпадъци

  • 29 Мар 2024
  • 102
Повече от 1500 кафяви кофи за биоразградими отпадъци е поставила до този момент Община Бургас в комплексите „Изгрев“, „Зорница“, „Славейков“ и „Меден рудник“. Те ще обслужват както домакинствата, така и търговските обекти, които генерират подобен вид отпадъци.

Опциите са изключително стеснени, каза Румен Радев за избора на служебен министър-председател

  • 29 Мар 2024
  • 82
Опциите са изключително стеснени, каза пред журналисти президентът Румен Радев по отношение на избора на служебен министър-председател.