« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Отрязаха ДПС за връщане на гражданството на хиляди изселници

Парламентът отхвърли на първо четене предложение на ДПС за промени в Закона за българското гражданство, които целят премахване на "дискриминационни текстове". Депутатите гласуваха с 25 гласа "за“, 46 "против“ и 86 "въздържал се“. Идеята е по ускорен ред изселниците от 50-те и 70-те години на миналия век, избрали тогава турско гражданство по силата на спогодба с южната ни съседка, да могат да възстановят и българското си. "Тези хора са лишени от българско гражданство несправедливо, те са родени в България и всеки ден мислят за България", коментира по-рано пред bTV един от авторите на проекта - депутатът Хамид Хамид. В мотивите на законопроекта на ДПС се посочва, че страната ни е ратифицирала Европейската конвенция за гражданството, което е в сила от 1 юни 2006 г. В нея е предвидено недопускане на дискриминация в разпоредбите относно гражданството на държавата. Не трябва да се прави разграничение и да се предвижда практика, водеща до дискриминация, основана на пол, религия, раса, цвят на кожата или национален или етнически пол. Според вносителите повече от 10 години след ратификацията на конвенцията, Законът за българското гражданство съдържа дискриминационни разпоредби, обявени за недопустими от Европейската конвенция за гражданството. От ДПС предлагат хармонизиране на българското законодателство с европейските стандарти в производствата по българското гражданство и премахване на дискриминационното разграничение на кандидатите по признака национален или етнически произход. По време на дебатите в НС Юлиан Ангелов от „Обединени патриоти“ попита какво предлагат точно от ДПС. „В момента всички български граждани получават българско гражданство. Целта е Турция да има още по-огромно влияние върху България и българската политика. Това няма да го допуснем. Спрете да лъжете и да обслужвате чужди интереси“, заяви той, цитиран от "Фокус". От своя страна Хамид Хамид посочи, че се е оказало, че и „този господин не е чел законопроекта ни“. "Какво правим ние като български политици за тези, които и без това са български граждани, но нямат документ за това. Това са хора, които имат баща или дядо български гражданин, милеят за България, но криворазбрали политици пречат да си получат документа. Това са истинските български граждани, които мислят за България, а не като ония вдясно, които си мислят за тяснополитическите цели“, разпали се депутатът от ДПС. По-рано лично военният министър и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов излезе с призив към депутатите да защитят България: "Това е реалната манипулация и заплаха за държавата ни. Партии, които с действията си през годините показаха и доказаха, че работят против интересите на страната ни, манипулират обществото с псевдо патриотични тези и „удрят“ по темата българщина". http://dnes.dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Олимпийският факел на Париж 2024 г. е запален в древна Олимпия

  • 16 Апр 2024
  • 10
Факелът за Олимпийските игри в Париж през 2024 г. беше запален в древна Олимпия на традиционна церемония във вторник, отбелязвайки последния участък от седемгодишната подготовка за началото на игрите на 26 юли.

През май и юни ще продължат безплатните медицински прегледи в населените места на община Айтос

  • 16 Апр 2024
  • 48
Поради големия интерес от страна на жителите на населените места в община Айтос, Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) в града ще продължи своята доброволческа кампания за безплатни медицински прегледи и през месеците май и юни.

Премиерът Главчев: Действаме безкомпромисно по отношение на всички сигнали за купуване на гласове

Действаме безкомпромисно по отношение на всички сигнали за купуване на гласове.

Назначени са 9 заместник-министри

  • 16 Апр 2024
  • 50
Със заповед на премиера Димитър Главчев са назначени 9 заместник-министри в 6 министерства.

Президентът на Иран предупреждава за тежък и болезнен отговор, ако неговите „интереси“ бъдат нападнати

  • 16 Апр 2024
  • 74
Президентът Ибрахим Раиси предупреди, че „най-малкото действие срещу интересите на Иран“ ще бъде посрещнато с „тежък, обширен и болезнен“ отговор.