Руско- грузинска следа в сделката за ЧЕЗ

Почти половината от средствата за закупуването на активите на ЧЕЗ в България са осигурени с кредити, свързани с офшорни фирми. Това заяви по БНР Веселин Вачков, директор на чешкото издание “Лидове новини“, което днес излиза с подробен материал за сделката за придобиване на бизнеса на чешкото дружество у нас от българската компания “Инерком“. Фирмата купувач - според информациятя, която има на разположение Надзорният съвет на ЧЕЗ в Прага, е предложила комбинирано финансиране от няколко източника - първо, става дума за собствени средства на фирмата, след това за банкови гаранции и накрая - почти половината от цената, е финансирана чрез кредит от офшорни фирми, каза Вачков. Той заяви, че част от кредиторите по сделката са свързани с международното разследване за укриване на данъци “Парадайз пейпърс“. Една от офшорните фирми се казва “Ескорт Трейд“ и неин съсобственик е руско-грузински бизнесмен, чието име фигурира например в “Парадайз пейпърс“ (Paradise papers). Със същата фирма е свързана и друга, която е гарантирала един от банковите кредити, разкри Вачков. Офшорното финансиране е често използвано при закупуване на големи компании в България, изтъкна Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията. Подобна схема беше използвана и пари закупуването на БТК преди две години - отново офшорна фирма, отново заем, като в случая знаехме от кого е заемът - руската държавна банка ВТБ. Сега отново виждаме, че явно наднича руско-грузински инвеститор зад тази сделка, коментира Владимиров. Големите активи в България биват закупувани от фирми с много неясна собственост, добави той. Владимиров възприема пасивността на българското правителство като съмнителна, предвид националното значение на електроснабдяването, но смята, че конкретната роля на премиера Бойко Борисов в сделката е в сферата на спекулациите. http://dnes.dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места

  • 23 Апр 2024
  • 218
Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за развитие на три инвестиции на обща стойност 115 милиона лева, които да се развиват в Бургас през следващите години.

Координаторът на атаките срещу "Северен поток" изчезна безследно

  • 23 Апр 2024
  • 205
Координаторът на атаките срещу "Северен поток" Роман Червински изчезна безследно в Украйна, съобщава украинско информационно издание, цитирано от руският телеграм канал „Операция Z.

Протест срещу списъка с кандидати за сливенски митрополит

  • 23 Апр 2024
  • 213
В Сливен подготвят протест срещу списъка с кандидати за сливенски митрополит. Светият синод представи листа от шест достоизбираеми епископи за избиратели на нов Сливенски митрополит.

Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш. А вас притесняват ли ви нарастващите случаи на коклюш?

  • 22 Апр 2024
  • 410
Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. С тях регистрираните случаи на инфекциозното заболяване в областта от началото на годината до сега стават общо десет.

НАД 500 УЧАСТНИЦИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА ИДВАТ В БУРГАС ЗА НАЙ-ГОЛЯМОТО ГЕОГРАФСКО СЪБИТИЕ У НАС

  • 22 Апр 2024
  • 374
Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас