Тренд: 53% от българите твърдят, че са оптимисти

Оптимистите за развитието на България се увеличават, причината за това може да се търси в смяната на сезоните. 40% от всички българи са на мнение, че страната ни се справя с председателството на Съвета на ЕС. Запазват се по-скоро положителните очаквания към икономическото положение на страната и жизнения стандарт. Пореден месец без съществена промяна в електоралните нагласи на българите и отношението към основните партийни лидери. Това сочат резултатите от проучване на Изследователски център „Тренд“ направено в началото на месец март, относно нагласите на българите спрямо основните партии, личности, българското председателство на Съвета на ЕС и икономическото положение. След тримесечен тренд на спад в оптимистичните очаквания на българите, в проучването от март, нивата на оптимизъм се възвръщат на стойностите, които са регистрирани през ноември 2017 г., отбелязват от „Тренд“. 53% твърдят, че са оптимисти за развитието на България срещу 36%, които са по-скоро песимистично настроени. Обяснението на подобна динамика можем да търсим в сезонната смяна, тъй като традиционно по-студените месеци повишават нивата на песимизъм, но за сметка на това първите по-топли пролетни дни често носят усещането за повече оптимизъм, обясняват анализаторите. През последните пет месеца се запазват и по-скоро положителните очаквания за икономическото положение в страната и за личния жизнен стандарт. Най-голям дял от българите обаче остават на мнението, че не очакват промяна нито в икономическото положение в страната (44%), нито в жизнения си стандарт (50%). Видими са зависимостите при демографските разбивки. Привържениците на ГЕРБ са най-позитивно настроени, докато тези на БСП са по-песимистично настроени. Два месеца след началото на българското председателство на Съвета на Европейския съюз, 43% следят новините около него, но повече от половината (52%) не го следят. 40% са на мнение, че страната ни се справя с председателството, а 17% са на обратното мнение. Не малка част, от заявилите, че България не се справя с председателството идват от редиците на симпатизантите на БСП. Сред червения електорат мнението е разполовено. Пети пореден месец електоралната структура на основните политически сили се запазва. ГЕРБ печели подкрепата на 21,1% от всички пълнолетни български граждани, а БСП остава на втора позиция с 18,4%. Третата позиция е на ДПС с 6,6%, като плътно зад тях са Обединени патриоти с 5,1%. Реформаторският блок продължава да пази инерция, набирайки 1,6% от всички анкетирани. Със сходен резултат са „Воля“ и „Да, България“. Сред лидерите на политически партии Бойко Борисов събира най-високи стойности на положително отношение (39%), следван от Красимир Каракачанов (38%) и Корнелия Нинова (27%). След тях се нареждат Веселин Марешки (22%), Валери Симеонов (21%), Божидар Лукарски (14%), Волен Сидеров (12%), Христо Иванов (12%), Мустафа Карадайъ (11%) и Атанас Атанасов с 9%. http://dnes.dir.bg/

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

КОРАБЪТ „БУРГУС“ ЩЕ ПЛАВА ДО ОСТРОВ СВЕТА АНАСТАСИЯ ПРЕЗ УИКЕНДА, ВИЖТЕ КАК ДА РЕЗЕРВИРАТЕ ПЪТУВАНЕ

  • 29 Мар 2024
  • 19
Ако за едни наближават обичайните почивни дни, то за други се задава дългоочаквана априлска ваканция.

НОИ стартира програмата за профилактика и рехабилитация за 2024 г.

  • 29 Мар 2024
  • 52
т 29 март т.г. започва изпълнението на програмата за профилактика и рехабилитация за 2024 г., като са подписани договорите с 21 юридически лица за общо 50 заведения, изпълнители на програмата.

Исторически музей – Поморие кани децата на приключение с търсене на съкровища и интересна беседа

  • 29 Мар 2024
  • 45
На 06.04.2024 г. /събота/ от 14.00 часа Исторически музей – Поморие кани децата, които се интересуват от история, на истинско приключение:

НАД 1000 БЕГАЧИ ЩЕ МЕРЯТ СИЛИ НА ДЕВЕТОТО ИЗДАНИЕ НА МАРАТОН СТАРА ЗАГОРА 2024

  • 29 Мар 2024
  • 51
„До момента справката, която направихме преди минути в регистрационната система показва, че има заявили участие 1049 желаещи. Преминахме мечтаната граница от 1000 участници, около 200 са регистрираните само от град Стара Загора.“

Кметът Иван Алексиев получи пълна подкрепа в предложението си за учредяване на Фонд за развитие на Летище Бургас

  • 29 Мар 2024
  • 53
С 20 гласа ЗА от 20 присъстващи общински съветници беше прието предложението на кмета на община Поморие Иван Алексиев за учредяване на сдружение с нестопанска цел „Фонд за развитие на летище Бургас“.