Лукойл ще изгради нефтохимически комплекс в България

Имаме намерение в България да построим неголям нефтохимически комплекс за производство на полипропилен. Това каза за РБК Вагит Алекперов, шеф на руския концерн, който участва в срещата на Бойко Борисов с Владимир Путин. Лукойл е собственик на най-големия нефтопреработвателен завод на Балканите, Нефтохим Бургас и прераробтва в него около 6.5 милиона тона петрол годишно при капацитет от 9.5 милиона тона. Компанията произвежда и 70 вида полипропилени в две свои предприятия, като в Бургас производството е до 80 000 тона годишно. Печалбата от него не е съществена- за миналата година тя е 10 милиарда рубли при обща печалба от 5.9 трилиона рубли. Новата инсталация ще произвежда в Бургас 150 000 тона полипропилен-неголямо количество ,което ще се реализира основно в Европа и Турция, твърдят руски експерти. Стойността на новия комплекс не е ясна и ще зависи от състоянието на мощностите, които ще се модернизират, но вероятно става дума за десетки милиони евро. Според оценка на руската анализаторка Евгения Дишлюк, новият проект за производство на полипропилен в България ще струва 1 милиард евро, а мощностите ще бъдат изградени за 3 години. Засега обаче от руският концерн съобщиха , че срокът за пускане в действие на новата мощност и обема на финансирането все още се обсъждат. Българският проект на Лукойл не е голям за мащабите на концерна и не е в разрез с дългосрочната му стратегия, насочена към Русия. Изборът на базата в Бургас може би се дължи на достъпа до евтини суровини и наличието на пазар за пласмент в България и Турция, са мненията на руските експерти. Лукойл няма да изгражда нови бензиностанции в България, каза още Вадим Алекперов. Според него, досегашните 221 са достатъчни за нашия пазар. Не се предвижда и увеличаване на преработвания петрол. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 323
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 299
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.

Свети Георги обединява седем художници именици в галерия „Ателие R“

  • 24 Апр 2024
  • 308
Седем творци именици дават началото на първата Гергьовденска изложба в Бургас. Домакин на арт събитието е галерия „Ателие R“. Изложбата се открива в навечерието на поредицата от светли празници-на 29 април от 18.00 часа в галерията на улица „Възраждане“ 25 и обединява творци с различен натюрел и търсения в изкуството.

3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места

  • 23 Апр 2024
  • 307
Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за развитие на три инвестиции на обща стойност 115 милиона лева, които да се развиват в Бургас през следващите години.

Координаторът на атаките срещу "Северен поток" изчезна безследно

  • 23 Апр 2024
  • 277
Координаторът на атаките срещу "Северен поток" Роман Червински изчезна безследно в Украйна, съобщава украинско информационно издание, цитирано от руският телеграм канал „Операция Z.