Лукойл ще изгради нефтохимически комплекс в България

Имаме намерение в България да построим неголям нефтохимически комплекс за производство на полипропилен. Това каза за РБК Вагит Алекперов, шеф на руския концерн, който участва в срещата на Бойко Борисов с Владимир Путин. Лукойл е собственик на най-големия нефтопреработвателен завод на Балканите, Нефтохим Бургас и прераробтва в него около 6.5 милиона тона петрол годишно при капацитет от 9.5 милиона тона. Компанията произвежда и 70 вида полипропилени в две свои предприятия, като в Бургас производството е до 80 000 тона годишно. Печалбата от него не е съществена- за миналата година тя е 10 милиарда рубли при обща печалба от 5.9 трилиона рубли. Новата инсталация ще произвежда в Бургас 150 000 тона полипропилен-неголямо количество ,което ще се реализира основно в Европа и Турция, твърдят руски експерти. Стойността на новия комплекс не е ясна и ще зависи от състоянието на мощностите, които ще се модернизират, но вероятно става дума за десетки милиони евро. Според оценка на руската анализаторка Евгения Дишлюк, новият проект за производство на полипропилен в България ще струва 1 милиард евро, а мощностите ще бъдат изградени за 3 години. Засега обаче от руският концерн съобщиха , че срокът за пускане в действие на новата мощност и обема на финансирането все още се обсъждат. Българският проект на Лукойл не е голям за мащабите на концерна и не е в разрез с дългосрочната му стратегия, насочена към Русия. Изборът на базата в Бургас може би се дължи на достъпа до евтини суровини и наличието на пазар за пласмент в България и Турция, са мненията на руските експерти. Лукойл няма да изгражда нови бензиностанции в България, каза още Вадим Алекперов. Според него, досегашните 221 са достатъчни за нашия пазар. Не се предвижда и увеличаване на преработвания петрол. / dir.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Бургазлия ограбвал варненски пенсионери, лъжел ги, че е общински служител

  • 25 Сеп 2020
  • 259
23-ма са задържаните при полицейска операция на територита на община Варна и община Аксаково.

Сериозен скок на заразените от коронавирус у нас, 290 са за последното денонощие

  • 25 Сеп 2020
  • 213
Сериозен ръст на заразените от коронавирус, отчита единният информационен портал. При направени 4859 теста, положителните за изминалото денонощие са 290.

Ново ръководство на Зонта клуб Бургас

  • 25 Сеп 2020
  • 207
Септември е месецът на новите начала – топлата есен, учебната година и на Зонта клуб Бургас, които стартираха новия биениум, оглавен от г-жа Румяна Гюркан, вицепрезидент д-р Светла Калчева, ковчежник г-жа Надя Желева, секретар г-жа Гергана Миланова. Останалите членове на борда са г-жа Петя Великова, г-жа Петя Стаматова и г-жа Яна Янева-Генчева.

Обезвредиха морска мина, открита в залив край Созопол

  • 25 Сеп 2020
  • 211
Специализиран екип от Флотилия бойни и спомагателни кораби - Варна беше задействан на 24 септември със задача да извърши разузнаване, извличане и унищожаване на предмет с крушовидна форма, наподобяващ морска мина, открит в залив край Созопол.

Мъж заплаши с пистолет лекар в болница в Бургас

  • 25 Сеп 2020
  • 210
Задържаха 58-годишен мъж, държал се агресивно и отправял заплахи с пистолет към лекар в частна болница в Бургас, съобщиха от полицията.