« декември 2022 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Топ мениджър на българския VTB Capital обвинен в двойно убийство: Предстои крах по сделката с "Виваком"

„Топ мениджър на българския VTB Capital обвинен в двойно убийство

През юли 2016 г. съдът в Добрич признава Красимир Катев, заместник-шеф на българската банка VTB Capital АД (с главен изпълнителен директор Милен Велчев), за виновен за убийството на двама души. През 2012 г. Катев, в състояние на алкохолно опиянение, управлявайки Volkswagen Tuareg блъска автомобил марка Opel, чийто водач и пътник, загиват. Видният български финансист, убил двама души, обвинява жертвите при катастрофата, като твърди, че те, а не той, са били в състояние на алкохолно опиянение. Въпреки това, Добричкия съд, не се съгласява с аргументите на българския новобогаташ и отмененя предишната издадена по този случай оправдателна присъда. Ако Катев не бъде в състояние да използва своето високопоставено положение, предвид патрона на VTB Capital – председателят на борда Юрий Соловьов, той ще прекара в затвора за 4 години.

Красимир Катев е и собственик на елитен жилищен комплекс от Pine Trees Residences & Spa. Неговите жители са станали заложници на Катев и неговия брат – Красимир Георгиев, контролиращ комплекса. Събирането на пари от живущите за електричество и водоснабдяване от собственици и управители не са доведени до фирмите за услуги, и като следствие комплексът е бил изключен от предоставяне на обществени услуги. Десетки семейства са изгубили своите битови съоръжения. „Фирма“ Prime Capital Management „АД тероризира главно руски и британски жители на скъпия комплекс от Pine Trees Residences & Spa в Банско“ – описва положението на българското издание Пик.

В допълнение, Катев е замесен в друг скандал – около най-голямата българска телекомуникационна компания Vivacom. В тази сделка той е партньор на руските банкери Юрий Соловьов и Алексей Яковитски на VTB Capital, срещу които в Англия е образувано наказателно производство за измама в голям мащаб. Като цяло, историята на банкера и неговите партньори са изключително поучителни. След като прекара няколко години на Уолстрийт и в Лондонското сити, Катев и прекия му ръководител Милен Велчев се завръщат в България през 2001 г., и както се казва, в техните сърца избухва патриотизъм. Но в действителност, според български медии, Спас Русев лобира за Милен Велчев като министър на финансите на България. Години по-късно Милен Велчев се отблагодарява на Русев за подкрепата и го приема за сделката с компанията Vivacom. Като ръководител на Министерството на финансите, Велчев и заместникът му стана Катев незабавно провеждат няколко изключително неблагоприятни за България споразумения за заеми за превръщането на публичния дълг от долари към евро, в резултат на което страната се оказа с половин милиард долара дълг повече.

Наскоро, информация за „постиженията“ на Велчев и Катев изтекоха в българската преса. Blitz.bg публикува свое собствено разследване за загуби за държавния бюджет, които се дължат на техни машинации. Тя се основава на данни в доклад, направен по поръчка на Министерството на финансите на България от независимата компания „Индъстри уоч“. Там изрично се посочва, че размерът на правителствените загубите за България от тази сделка са в размер на 1 милиард лева (500 милиона евро). В същото време, според публикацията, Велчев е спечелил около 250 милиона евро. Брат му Георги Велчев (друг партньор на българския офис на VTB) веднага инвестира тези средства в строителството на луксозни хотели в България. Когато започне да се повдига въпроса за източниците на капитала за създаването на агенции за недвижими имоти в империята на братя Велчеви, те се оправдават, че парите са от чужбина, особено от Испания.

Очевидно точно такива хора са били нужни на Соловьов, за да ги избере като партньори. Безскрупулност, алчност и арогантност – това е зебележителния почерк на видните специалисти от VTB Capital. Очевидно е, че скоростта на връзката с криминални елементи , според VTB, е ключът към успеха в развиващите се пазари. Катев и братя Велчев притежават Delta, която притежава 50% от VTB Capital в България. Между другото, същата компания е един от членовете на консорциума за придобиване на Vivacom, номинално водена от Спас Русев. Същият Спас Русев, който доведе в България Велчев и Катев преди 15 години.

Спас Русев също успя да участва в многобройни скандали. Той се опитва да получи почетната титла в Англия, използвайки фалшиви документи. Между другото, по време, когато Русев, Катев и братя Велчев точат финансите на България, те са прекарвали времето си на яхтата на български мафиотски босове в Монако. Това личи от снимки, направени на яхта, където Милен Велчев е с видния български гангстер Иван Тодоров (по прякор Доктора), известен с търговията с оръжие, който по-късно бе убит с взривяване на собствената му кола. В действителност, тази смърт е отправна точка за унищожаването на цялото тогава българското правителство вертикално.

Скандалът се разпространява из българската преса, но не докосва сърцето на Юрий Соловьов, готов да даде най-изтъкнати хора още един шанс да се поправят с искрен и честен труд. Забележително е, че въпреки чуждите служби VTB Capital на Юрий Соловьов, прави отговорни за овладяването на главния телекомуникационен оператор в България – Виваком – тези „изключителни“ български бизнесмени.

В същото време, в резултат на тази измама може да пострадат интересите на руския бизнес в България, и VTB Bank могат да понесат стотици милиони евро загуби. Това е така, защото заради криминалното досие на Русев и Велчев, VTB не може да сключи сделката за компанията Vivacom.

Американска банка US Trusteе е отказала да подпише документите за регистрация на съгласието за промяната на акционерите, до пълното изясняване на ситуацията със собствениците на облигации на дружеството, с новите собственици и произхода на средствата, с които те щяха да купуват Vivacom. В допълнение, тази сделка е вече с интерес към контролиране от отдел на американското министерство на финансите (OFAC), който започна своя собствена независимо разследване на обстоятелствата по този случай. Така че в близко бъдеще, компанията ще трябва да отговаря не само на въпросите на английски правоприлагащите органи, но и контрола на американските власти.

Няма съмнение, че тази история трябва да мотивира и руските правоохранителни органи, които най-сетне, да бъдат в състояние да прекратят дейността на международна престъпна група и да се предотврати прилагането няколко милиона загуби долара, нанесени на руската държавна банка. Юрий Соловьов, който е участвал в множество измами, очевидно привлича всички нови измамници, готови заради собствената си печалба на компромис с всички принципи и закони.

Какъв ще е ефекта на тягата на Соловьов с такива незаконни схеми – още повече, че Юрий Соловьов наскоро е подал молба за българско гражданство – ние ще узнаем много скоро. Завършвайки историята, ще добавим, че скоро Соловьов и българските му съучастници може да ги обедини не само съвместните измами, но и разследване по углавно престъпление: Катев вече е обвиняем по наказателно дело, криминално разследване заплашва Милен Велчев, а срещу Юрий Соловьов е подаден иск във Висшия съд в Лондон – разследването е проведено от независим отдел на британското правителство за разследване на измами в големи размери (Office Serious измамите, SFO).“

Източник: bultimes.com

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

На Никулден рибен курбан ще раздават на 5 места в Бургас

  • 01 Дек 2022
  • 154
Спазвайки традицията, Община Бургас подготвя хиляди порции рибен курбан, който ще бъде раздаден безплатно на Никулден за здраве и берекет. Ще бъде сготвена богата чорба. В нея ще има сафрид, чернокоп, паламуд и скумрия. Ще се раздават още риба на скара и по чаша вино.

Празничен ваучер за къпане в римската баня на „Акве калиде“ или посещение в Ченгене скеле

  • 01 Дек 2022
  • 136
Декември започва с много настроение и подготовка за предстоящите празнични дни. Ако все още не сте запълнили списъка с подаръци, заложете на жест, който носи емоция. Подарете незабравимо преживяване за цялото семейство и приятели с подаръчен ваучер. Той може да ви отведе до остров Света Анастасия, Ченгене скеле и „Акве калиде“.

Светлините на елхата в Бургас ще запалят най-успешните бургаски ученици на 2022 г.

  • 01 Дек 2022
  • 381
По покана на кмета Димитър Николов, честта да включат празничното осветление на града на 6 декември – Никулден – приеха няколко от най-перспективните младежи на Бургас. Всички те са се изявили през годината със сериозни успехи в учението.

И вие можете да помогнете на Люба, която обедини 5 бургаски гимназии

  • 30 Ное 2022
  • 216
Благотворителен волейболен турнир в Бургас обединява учители и ученици на 5 професионални гимназии – АЕГ „Гео Милев”, НЕГ „Гьоте”, ПГЧЕ „Васил Левски”, ППМГ „Акад. Никола Обрешков” и СУ „Константин Преславски”. Призивът е да помогнем на 23-годишната Люба Наумова, която се бори с рядко заболяване.

Никулденски детски базар ще се проведе в Библиотека „Пейо Яворов“

  • 30 Ное 2022
  • 195
Никулденски детски базар ще се проведе на 5 и 6 декември от 11.00 до 17.00 часа в Регионална библиотека “Пейо К. Яворов”. В събитието ще участват деца от НУМСИ “Проф. Панчо Владигеров“ – Бургас. Децата до 10 г. е добре по възможност да са с придружител.