СОФИБОР вече е в историята, банките уверяват, че няма да вдигат лихвите

СОФИБОР е български индекс, който се формираше на базата на реални сделки между банките. Целта му бе да покаже какво плащат кредитните институции, за да си осигурят самите те ликвидност или средства. Така към формираната цена или лихва се прибавя съответната добавка и се получават лихвените проценти по повечето кредити в левове у нас. Според данни на бранша над 80% от отпуснатите в момента заеми в левове са на основата на отпадналия индекс, съобщи БНТ. СОФИБОР навлезе масово в банковото кредитиране преди четири години. Тогава беше променен закона с цел защита на потребителите, а именно банките бяха задължени да използват като основа за формирането на лихвите достатъчно независим индекс, защото преди това всяка институция го правеше на базата на собствена методика. Именно обаче съмненията в изрядност са и причината за отпадането на индекса. Не конкретно в България, а на ниво Евросъюз. След поредица от банкови скандали, включително с британския индекс Леония, Брюксел се принуди да въведе правила, а именно - подобни индекси трябва да се поддържат от лицензирани за това институции. Това и налага БНБ да спре поддръжката на СОФИБОР. Повечето от банките ще заменят СОФИБОР с евроиндекса ЮРОБОР, а част от кредитните институции ще разработят собствен индекс, който да използват. От банките уверяват, че смяната на индексите няма да доведе до покачване на лихвите по кредитите. Въпреки че европейския ЮРОБОР е с по-ниски стойности от СОФИБОР, прогнозите на анализаторите е за плавното му покачване през следващите години. dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на 5 възможни локации

  • 25 Апр 2024
  • 61
Попълнете нашата анкета онлайн или на място в квартала кажете своето мнение дали и как да се експлоатират подобни съоръжения В продължение на повече от десетилетие Община Бургас ежегодно залага в бюджета си целеви средства и изгражда нови паркинги от конвенционалния вид – покрито с асфалт или елементи на тревна фуга пространство, разграфено за определен брой автомобили.

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ показва възможностите на софтуерните програми и новите технологии в музиката

  • 25 Апр 2024
  • 58
Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура.

Безплатни извънредни курсове ще има в нощта на 4 срещу 5 май по линиите Б11 и Б12

  • 25 Апр 2024
  • 64
Бургасбус” ЕООД уведомява своите клиенти, че за предстоящите празнични и почивни дни – 1, 3, 4, 5 и 6 май, въвежда следната организация в работното време на касовите салони на Дружеството:

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 378
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 350
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.