За първи път у нас и в ЕС са констатирани огнища от чума по дребните преживни животни

През юни т.г. за първи път в България и в ЕС са констатирани огнища на болестта чума по дребните преживни животни, които са в непосредствена близост до турската граница. Болестта е започнала от Мароко, Северна Африка, "завъртяла се е" през Азия и за съжаление, точно районите на Странджа са в близост до турската граница, където е достигнало заболяването. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов в отговор на депутатски въпроси за умъртвяването на домашни животни в Странджа планина и в село Кости, община Царево, от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) заради случаи на чума. В засегнатите райони се изпълнява програма за надзор на трансгранични болести по животните, като шап, шарка, син език, информира министър Порожанов. Той обясни, че резултатите показват, че до датата на констатиране на заболяването от чума по дребните преживни животни, то не е било налично в регионите на Бургас. БАБХ незабавно предприе необходимите мерки за контрол и ликвидиране на заболяването, съгласно законодателството на ЕС - с Директива 92/119, и с националния план за ограничаване на заболяването от чума по дребните преживни животни, каза земеделският министър. По думите му "мерките се осъществяват чрез умъртвяване по хуманен начин и с обезвреждане на труповете на всички дребни преживни животни в засегнатите места от заболяването". Определя се също трикилометрова предпазва и десеткилометрова наблюдавана зона около засегнатите населени места, в които са взети проби от лабораторен анализ от всички животновъдни обекти на дребни преживни животни. Правят се и ежеседмични клинични прегледи на всички животни в обектите в общините по границата с Турция, информира министър Порожанов. Той увери, че предприетите действия от БАБХ и от областните й дирекции в Бургас и Ямбол съответстват на изискванията на националното и европейското законодателство. Животните, които са инфектирани с вируса на чумата, не подлежат на лечение, изолация и карантина, каза министър Порожанов. dir.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Социалният блок в „Меден рудник“ влиза извънредно на сесията

  • 23 Авг 2019
  • 310
Изграждането на социални жилища в „Меден рудник“ влиза като извънредна точка в дневния ред на предстоящата сесия на общинския съвет в Бургас. За тях администрацията ще кандидатства по европроект.

Социалният блок в „Меден рудник“ влиза извънредно на сесията

  • 23 Авг 2019
  • 35
Изграждането на социални жилища в „Меден рудник“ влиза като извънредна точка в дневния ред на предстоящата сесия на общинския съвет в Бургас. За тях администрацията ще кандидатства по европроект.

Влизаме в еврозоната най-рано през 2023 година

  • 23 Авг 2019
  • 229
България може да приеме еврото най-рано през януари 2023 година, сочи най-новият доклад на рейтинговата агенция Fitch Ratings, предава Investor.bg.

ЕС готви радикален план за мита върху американските стоки

  • 23 Авг 2019
  • 219
ЕС е разработил икономически план, който предвижда едностранно въвеждане на мита върху вносните американски стоки, а също така предлага да бъде учреден фонд за развитие на собствени технологични компании.

КЗП: Такса за зареждане на телефон - законна, за WC - не

  • 23 Авг 2019
  • 236
1 000 лв. глоба, ако клиентите не ползват тоалетната безплатно.