Отбелязваме 181 години от рождението на Левски с прояви в цялата страна

Днес се навършват 181 години от рождението Васил Левски. Годишнината ще бъде отбелязяна с редица прояви в страната. От 9.00 часа в църквата „Св. Николай“ в родния му град Карлово ще бъде отслужена тържествена света литургия. От 10.00 ч., в двора на храма ще бъдат положени цветя и на гроба на майката на Левски Гина Кунчева. От църквата ще тръгне литийно шествие, което ще стигне до площад „20-ти юли“. В 10.30 часа там ще се състои тържествен ритуал по издигането на националния флаг и знамето на Карлово. Ще бъде изнесен и молебен за благоденствието на града и жителите му. На площада по традиция ще бъдат посрещнати участниците в националния туристически поход „По стъпките на Васил Левски”. През целия ден в града ще има културни събития. Вечерта от музея „Васил Левски“ ще бъде изнесено знамето на Карловския революционен комитет, а от 21.00 часа на площада ще се състои тържественият митинг- заря. Пред паметниците на Левски в страната ще бъдат поднесени венци и цветя, а в Русе ще бъде открит бюст-паметник на Апостола на свободата. В редица градове са предвидени различни прояви по повод годишнината от рождението на Левски. Васил Кунчев е роден в Карлово през 1837 година. След смъртта на баща си 15-годишното момче отива при брата на майка си - архимандрит Василий, който е таксидиот на Хилендарския манастир в Карлово и Стара Загора. През 1959 година е ръкоположен за йеродякон. Решава да се посвети на революционната борба, "захвърля расото" и в начало на 1962 година отива в Белград, където Георги Раковски подготвя Първата българска легия. Заради своите умения Васил Кунчев получава прозвището Левски. Участва в четата на Панайот Хитов, а сетне и във Втората българска легия на Раковски. Левски става един от идеолозите на българската национална революция. Негово дело е създаването на Вътрешната революционна организация, която започва да гради в началото на 1869 година. Апостолът на свободата е убеден, че "нашето дело зависи от нашите собствени усилия". Той е заловен в Къкринското ханче край Ловеч в края на 1872 г. Процесът срещу Левски е в София, а присъдата му - смърт чрез обесване, е произнесена през януари 1873 година и следващия месец е изпълнена.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

За повишаване на оценката от матурата ще се плаща такса

  • 29 Мар 2024
  • 81
За явяване на втори държавен зрелостен изпит ще се заплаща такса, това предвижда проект за промени в Наредбата за оценяването, предложен от Министерството на образованието (МОН).

БДЖ и Deutsche Bahn сключиха договор за доставка на 76 модернизирани вагона

  • 29 Мар 2024
  • 106
Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ

Валери Митов, БСП: Колосален внос на райски газ у нас през 2023 г. - нужна е спешна намеса

  • 29 Мар 2024
  • 94
БСП води последователна битка срещу безконтролното разпространение и продажба на опасната „мода” в последните години, предлагайки и отстоявайки както законодателни промени, така и мерки за контрол от страна на изпълнителната власт

Крепостта Порос - предшественик на съвременния Бургас

  • 29 Мар 2024
  • 132
Образователната програма “Опознай Бургас и Бургаския край” на Регионалния исторически музей ще започне месец април с интересна лектория за Античната и Средновековна крепост Порос, която се намира в местността Пода на нос Форос.

Община Бургас е поставила над 1500 кофи за разделно събиране на биоразградими отпадъци

  • 29 Мар 2024
  • 120
Повече от 1500 кафяви кофи за биоразградими отпадъци е поставила до този момент Община Бургас в комплексите „Изгрев“, „Зорница“, „Славейков“ и „Меден рудник“. Те ще обслужват както домакинствата, така и търговските обекти, които генерират подобен вид отпадъци.