Власт и опозиция единодушни по въпросите за мигрантите

Управляващи и опозиция приеха обща позиция по въпросите за миграцията. Общото решение беше прието единодушно с 177 гласа "за". Депутатите задължиха Министерски съвет да не подписва двустранни споразумения за обратно приемане на мигранти. Така власт и опозиция си "стиснаха ръцете" обединени около една тема, а на излизане от пленарна зала премиерът Бойко Борисов стисна ръката на лидера на БСП Корнелия Нинова. Именно тя говори от трибуната на парламента от името на всички партии след заседанието на председателите. "Председателите на парламентарните партии се обединихме около няколко неща, които формулирахме и записахме във връзка с мигрантите. Ето и решенията: - Задължаваме Министерски съвет (МС) да не подписва двустранни споразумения за приемане на мигранти - Задължава МС да внесе в парламента общо решение на ЕС за справяне с мигрантите - До 30 септември да се предложи реформа на Дъблинското споразумение. Благодаря на колегите, че подкрепиха нашите предложения по темата и даже ги обогатихме като искания. Вярвам, че всички партии направихме нещо много добро за България", каза Нинова. "Искам да ви благодаря за разума, който проявихме. За това, че подкрепихте нашите предложения, че дори ги допълнихме с разумни предложения и ги засилихме", каза председателят на ПГ на "БСП за България" Корнелия Нинова, обръщайки се към народните представители от всички парламентарни групи, след като предложението на левицата за решение относно политиката на правителството по въпросите на миграцията бе единодушно прието в зала. Тя обясни, че сред направените промени е записването изрично - че се отчита позицията на ЕС. "Вместо да възложим на Министерски съвет да приеме решение срещу обратно връщане на мигранти, направо задължихме правителството да не подписва двустранни споразумения, както и да внесе в НС позиция за общо решение на ЕС. Остава и текст за ревизията на Дъблинския регламент. Благодаря и на колегите, и на премиера. Мисля, че достойно защитихме националния интерес на България и общия европейски интерес", заключи Корнелия Нинова. По-рано по темата говори и премиерът Бойко Борисов, който също призова партиите да излязат с обща декларация за мигрантите, за да може вече кабинетът спокойно да отхвърля предложенията на други страни от ЕС, които настояват на България да бъдат връщани мигранти. dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на 5 възможни локации

  • 25 Апр 2024
  • 233
Попълнете нашата анкета онлайн или на място в квартала кажете своето мнение дали и как да се експлоатират подобни съоръжения В продължение на повече от десетилетие Община Бургас ежегодно залага в бюджета си целеви средства и изгражда нови паркинги от конвенционалния вид – покрито с асфалт или елементи на тревна фуга пространство, разграфено за определен брой автомобили.

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ показва възможностите на софтуерните програми и новите технологии в музиката

  • 25 Апр 2024
  • 216
Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура.

Безплатни извънредни курсове ще има в нощта на 4 срещу 5 май по линиите Б11 и Б12

  • 25 Апр 2024
  • 221
Бургасбус” ЕООД уведомява своите клиенти, че за предстоящите празнични и почивни дни – 1, 3, 4, 5 и 6 май, въвежда следната организация в работното време на касовите салони на Дружеството:

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 505
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 476
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.