« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

11-годишно българче e новият Моцарт

Едно 11-годишно българче печели конкурс след конкурс, а някои го определят като новия Моцарт. Роберто Адамов от няколко години смайва всички с изпълненията си на пиано на Рахманинов, Лист, Шопен, Бах и Моцарт. И всичко това, при положение че няма собствен инструмент вкъщи. Сицилианското градче Ачи Катена до Катания и в подножието на вулкана Етна се състезава да събира пари от цял свят, за да купи роял на българско дете чудо. В новия си брой най-големият италиански всекидневник "Кориере дела сера" посвещава репортаж на една страница за него. Роберто е син на семейство български имигранти, които живеят и работят в 30-хилядния Ачи Катена, но не могат да си позволят да плащат нито пътуванията, нито уроците по музика и английски на детето си, пише всекидневникът, цитиран от "24 часа". Баща му кара камион, за да издържа семейството, а майка му заработва като домашна помощница. Талантът на малкия Роберто изпъква преди 4 години, а за откривател се смята учителката Кармелина Кокучо. Въпреки че е едва седемгодишен, Роберто я изумява с невероятната техника на пръстите си, когато ги постави върху клавишите на пианото. Учителката се съветва с директорката на училището Ирене Патине и двете се залавят да помогнат всячески за развиването на таланта. Кокучо дарява свое пиано на училището на Роберто, за да може той да се упражнява на него. След 2 години обаче става ясно, че момчето се нуждае от роял, за да усъвършенства техниката си. За късмет, такъв има в общината. Българчето напредва с бърза скорост. Явява се на първия си конкурс и го печели. Отива на втори и жъне нов успех. Така стига до град Рагуза и до нейния Ibla Grand Prize – печели го и наградата е едномесечен курс в Охайо, САЩ. Там обаче отказват да го приемат, тъй като е твърде малък. За сметка на това отлагат курса му за след 2 години. При това положение се амбицира и учителката на Роберто по английски, която решава, че той има нужда не само от собствено пиано, а и от уроци по английски, за да се подготви за курса в Америка. През юни Роберто е победител и на друг конкурс за млади таланти в Милано. Съгражданите на Роберто започват да събират пари по интернет за купуването на роял. Първите 50 долара пристигат от Чикаго. След това се присъединяват и много сицилианци, които се включват в събирането на фондове. В крайна сметка купуват роял втора ръка за Роберто, така че той вече може да се упражнява на него у дома си. "Той е българче, но за нас е като наш син", казва за Роберто учителката му Стивале от Ачи Катена. dnes.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Съдът пусна на свобода обвиняемия за поругаването на гроба на патриарх Неофит

  • 18 Апр 2024
  • 203
Обвиняемият за поругаването на гроба на Патриарх Неофит Иво Димитров беше пуснат на свобода от Софийския районен съд, където беше гледана мярката му за неотклонение, предава БНТ.

ПОДКРЕПА НА БУРГАСКИЯ ПРОЕКТ ЗА ИНТЕГРИРАНА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА В СТАРА ЗАГОРА, КАЗАНЛЪК И НОВА ЗАГОРА

  • 18 Апр 2024
  • 251
Проектът на Община Бургас за нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион получи подкрепата на гражданите на Стара Загора, Казанлък и Нова Загора.

10 години от създаването на Центъра за настанявяне от семеен тип на деца и младежи с увреждания в с.Атия

  • 18 Апр 2024
  • 264
10 години от създаването на Центъра за настанявяне от семеен тип на деца и младежи с увреждания беше отбелязан днес с голямо тържество.

РС-Бургас участва в регионални консултации по програма за дуално обучение

  • 18 Апр 2024
  • 261
Регионалният съвет на КНСБ в Бургас участва в регионални консултации за подготовка на програма ДОМИНО 2 по Швейцарско-българската програма за сътрудничество. Те се проведоха в Областна управа – Бургас.

Завърши строителството на новия мост на пътя Царево – Ахтопол

  • 18 Апр 2024
  • 237
От 14 часа днес път III-9901 Царево – Ахтопол - Резово, в участъка на моста над река Изгревско дере, е отворен за движение