Отново поскъпване на природния газ от 1 октомври

Има риск за увеличение на цената на природния газ от 1 октомври. Всичко зависи от движението на цената на суровия петрол на световните пазари. Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов. "На 10 септември очакваме да получим окончателното заявление за цени от страна на "Булгаргаз". Към момента от "Булгаргаз" прогнозират увеличение на цените на природния газ с около 15%. Ние ще се съобразим с направеното заявление, но то ще бъде щателно анализирано и проверено от страна на експертите ни. До края на септември Комисията ще се произнесе каква ще бъде цената на природния газ за последното тримесечие. Ще има повишение на цената на природния газ, но не мога да коментирам точно с колко. Възможностите на КЕВР са силно ограничени. Преди всичко трябва да проверим начина, методиката на изчисленията и да преценим дали предложената цена е в съответствие с договора, който има между "Газпром-Експорт" и "Булгаргаз", за доставка на природния газ. За съжаление движението на цените на суровия петрол и на курса на долара са в неблагоприятна посока", разкри председателят на КЕВР. "Ако се наложи увеличение на цената на парното, то това ще стане в началото на отоплителния сезон. КЕВР има много повече инструменти за въздействие върху цената на тока, но не и върху цената на природния газ, която от своя страна оказва влияние върху цената на топлинната енергия. Ако има значително увеличение на цената на природния газ, това автоматично ще повлияе и на цената топлинната енергия. Не мога да прогнозирам точно в какви граници ще бъде увеличението на цените на парното", каза още Иванов. novini.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на 5 възможни локации

  • 25 Апр 2024
  • 187
Попълнете нашата анкета онлайн или на място в квартала кажете своето мнение дали и как да се експлоатират подобни съоръжения В продължение на повече от десетилетие Община Бургас ежегодно залага в бюджета си целеви средства и изгражда нови паркинги от конвенционалния вид – покрито с асфалт или елементи на тревна фуга пространство, разграфено за определен брой автомобили.

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ показва възможностите на софтуерните програми и новите технологии в музиката

  • 25 Апр 2024
  • 175
Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура.

Безплатни извънредни курсове ще има в нощта на 4 срещу 5 май по линиите Б11 и Б12

  • 25 Апр 2024
  • 181
Бургасбус” ЕООД уведомява своите клиенти, че за предстоящите празнични и почивни дни – 1, 3, 4, 5 и 6 май, въвежда следната организация в работното време на касовите салони на Дружеството:

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 466
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 436
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.