Пациенти с ТЕЛК внасят в МЗ индивидуални молби срещу новата наредба за медицинска експертиза

Пациенти с решения от ТЕЛК ще внесат в Министерство на здравеопазването индивидуални молби срещу новата наредба за медицинска експертиза. Тя предвижда комисиите да оценяват намалената работоспособност само по основното заболяване, а експертизата да се извършва предимно по документи. Преди дни Павлина Григорова, която е със 100% ТЕЛК обясни пред БНР, че новите правила за изчисляване на процента нетрудоспособност ще намалят ТЕЛК-а й , защото инвалидността ще се определя само от основното заболяване без да се вземат предвид съпътстващите. Григорова заедно с други потърпевши впоследствие ще обжалват колективно медицинската експертиза и пред Върховния административен съд. Според Ангелина Бонева от Центъра за защита правата в здравеопазването, новата наредба няма да спре фалшивите телкове и от Центъра също обмислят дали да се присъединят към жалбата. До момента хората с увреждания са събрали над 20 индивидуални жалби. novini.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Крепостта Порос - предшественик на съвременния Бургас

  • 29 Мар 2024
  • 18
Образователната програма “Опознай Бургас и Бургаския край” на Регионалния исторически музей ще започне месец април с интересна лектория за Античната и Средновековна крепост Порос, която се намира в местността Пода на нос Форос.

Община Бургас е поставила над 1500 кофи за разделно събиране на биоразградими отпадъци

  • 29 Мар 2024
  • 31
Повече от 1500 кафяви кофи за биоразградими отпадъци е поставила до този момент Община Бургас в комплексите „Изгрев“, „Зорница“, „Славейков“ и „Меден рудник“. Те ще обслужват както домакинствата, така и търговските обекти, които генерират подобен вид отпадъци.

Опциите са изключително стеснени, каза Румен Радев за избора на служебен министър-председател

  • 29 Мар 2024
  • 29
Опциите са изключително стеснени, каза пред журналисти президентът Румен Радев по отношение на избора на служебен министър-председател.

140 състезатели ще участват в националния турнир по кудо „Купа Бургас“

  • 29 Мар 2024
  • 33
На 31 март от 11.00 ч. в спортна зала „Никола Станчев“ ще се проведе националният турнир по кудо „Купа Бургас“. Организатори са СК „БУШИДО Бургас“ и Община Бургас.

Даниел Петров: Край със смяната на статута на земеделските земи, за да се превръщат във фотоволтаични паркове

  • 29 Мар 2024
  • 51
Днес в Народното събрание бяха разгледани, гласувани и приети предложения на народния представител от “Възраждане”, Даниел Петров в Закона за собствеността и ползването на земеделската земя, по отношение на прекратяване на порочната практика за смяна на статута на обработваемите земеделски земи, мери и пасища, с цел превръщането им във фотоволтаични централи.