Само за пет дни ще се прави онлайн регистрация на дружества в ЕС

Новите правила за регистрация на фирми онлайн в рамките на целия ЕС предвиждат срок от пет дни за една регистрация. ООД и ЕООД засега са дружествата, познати у нас, които попадат в обхвата на директивата. Това обяви Емил Радев, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП. "В момента само в 17 държави-членки на ЕС имат възможност за онлайн регистрация на дружества. С директивата за използването на цифровите инструменти в дружественото право на практика ще се въведе възможност в целия ЕС за отдалечена цифрова регистрация на дружества", уточни Радев. Евродепутатът съобщи, че засега се коментират само два вида дружества, познати в България, – дружество с ограничена отговорност (ООД) и еднолично дружество с ограничена отговорност (ЕООД). Поради по-сложните процеси при акционерните дружества засега те няма да влизат в обсега на директивата. "Ще могат да се регистрират онлайн клонове на дружества в други държави-членки.На малките и средните предприятия ще бъдат спестени разходи на стойност над 80 млн. евро. годишно, ако се въведе онлайн регистрацията в целия ЕС, ще се плащат дистанционно и регистрационните такси, които ще са колкото да покрият административните разходи. Ще е възможно да се изкарват типови образци на дружествени договори, устави, без да се налага използването на голяма квалифицирана правна помощ, да може всеки да регистрира дружество онлайн в друга държава-членка", обясни Емил Радев. По думите му тези нововъведения ще са от полза за малките и средни фирми, които се занимават с онлайн търговия. "Когато купувачът има пред себе си форма, работеща онлайн, с регистрация в неговата държава, ще се отнася с по-голямо доверие към нея. Срокът за регистрация, който се предвижда е в рамките на пет работни дни", уточни той. legalworld.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Министър Богданов: ЕК одобри проект на МИИ за изграждане на единен инвестиционен портал, който ще обедини цялата административна дейност към потенциалните инвеститори

  • 28 Мар 2024
  • 74
„Европейската комисия одобри идеен проект на Министерството на икономиката и индустрията. Заедно ще изградим единен инвестиционен портал, който има за цел да обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас“.

Борбата със сивия сектор и улесненото администриране обсъдиха ръководството на Агенция „Митници“ и представители на алкохолния сектор

  • 28 Мар 2024
  • 85
Ръководството на Агенция „Митници“ се срещна с представители на десетте най-големи компании в сектора за производство и търговия на алкохолни напитки.

Специализирана полицейска операция се провежда в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел"

  • 28 Мар 2024
  • 89
Специализирана полицейска операция започна в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел".

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 133
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 111
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.