Екоминистърът: Висок данък за старите коли е инвестиция за здраве

Като говорим за повишаването на данъка за старите коли, трябва да си даваме сметка, че те са един от двата основни замърсители на въздуха. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов пред Нова телевизия. Той призна, че основната идея за данъка тръгва от бизнеса. Тук говорим и за здраве и инвестиции за здраве. Не на последно място ще кажа, че вече сме в навечерието от съдебната процедура, която има за чистотата на атмосферния въздух", коментира Димов. По думите му мерките, които трябва да се предприемат, са комплексни. "Това е един от елементите. Ако сложим промяната, която направихме за катализаторите т.е. как да бъдат проследени и да се опитаме да предотвратим кражбата им, като говорим за техническите прегледи, към които има все по-завишени изисквания, като говорим за това, което предстои да се прави за първа регистрация, като говорим за данъка, това е един комплекс от мерки към един от двата основни замърсителя", допълни Димов.Според него то е в съвсем правилната посока. "Има два проблема - дали ще имате две коли, или една по-нова, дали ще вземете от определена марка, която е традиционно по-скъпа, или от друга, която е по-евтина и нова за същите пари, това е въпрос и на манталитетна промяна. Ние трябва да се съсредоточим върху това как да подобрим качеството на живот, което включва и колата, и въздуха, и здравето, а здравето все пак е приоритет и трябва да се съсредоточим върху подобряването на здравословната среда за живот", коментира още Нено Димов. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

За повишаване на оценката от матурата ще се плаща такса

  • 29 Мар 2024
  • 79
За явяване на втори държавен зрелостен изпит ще се заплаща такса, това предвижда проект за промени в Наредбата за оценяването, предложен от Министерството на образованието (МОН).

БДЖ и Deutsche Bahn сключиха договор за доставка на 76 модернизирани вагона

  • 29 Мар 2024
  • 106
Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ

Валери Митов, БСП: Колосален внос на райски газ у нас през 2023 г. - нужна е спешна намеса

  • 29 Мар 2024
  • 94
БСП води последователна битка срещу безконтролното разпространение и продажба на опасната „мода” в последните години, предлагайки и отстоявайки както законодателни промени, така и мерки за контрол от страна на изпълнителната власт

Крепостта Порос - предшественик на съвременния Бургас

  • 29 Мар 2024
  • 132
Образователната програма “Опознай Бургас и Бургаския край” на Регионалния исторически музей ще започне месец април с интересна лектория за Античната и Средновековна крепост Порос, която се намира в местността Пода на нос Форос.

Община Бургас е поставила над 1500 кофи за разделно събиране на биоразградими отпадъци

  • 29 Мар 2024
  • 120
Повече от 1500 кафяви кофи за биоразградими отпадъци е поставила до този момент Община Бургас в комплексите „Изгрев“, „Зорница“, „Славейков“ и „Меден рудник“. Те ще обслужват както домакинствата, така и търговските обекти, които генерират подобен вид отпадъци.