Телевизиите ще искат пари, ако заведения излъчват програмата им

Заведенията и други публични пространства, в които има телевизори, ще трябва да искат разрешение от телевизиите да излъчват програмата им и да плащат такса за това. Това следва от промени в Закона за авторското право и сродните му права, предложени от председателя на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ), Анна Александрова (ГЕРБ) и Емил Димитров - Ревизоро (Обединени патриоти), установи "Труд". Изменението е мотивирано с две евродирективи - от 2001 и 2006 г., които позволяват събирането на финансови средства, ако за излъчването на програмата се взимат пари от публиката. Такава е разпоредбата и на сега действащия закон (чл. 91, ал.1, т.4). "Радио- и телевизионната организация, която е осъществила първоначалното излъчване или предаване на собствена програма, има изключително право да разрешава срещу заплащане публичното изпълнение на програмата, ако това се извършва в места, достъпни за публика срещу заплащане на входна такса", гласи сега действащият текст, приет през 2014 г. Сега тримата депутати предлагат частта от изречението след думата "ако" да отпадне. Те се позовават на друга текст, който дава възможност на страните - членки да приложат по-широка закрила на телевизионните организации. Според вносителите така ще се защитят по-добре правата на излъчващите организации, но и на останалите носители на авторски права, чиито интелектуални продукти са включени в програмата. Най-често публично се гледат спортни прояви, но също като фон в заведенията присъстват и модни канали. Отделно при турнири, предизвикващи голям обществен интерес (например футболни първенства), сигнал се излъчва и на екрани в паркове и на площади. С други текстове вносителите предлагат броят на абонатите на кабелните оператори да бъде изключен от търговската тайна. Това според тях ще премахне неравнопоставеността между коректно обявяващите броя на клиентите си и тези, които не го правят, и ще намали сивия сектор. https://www.dnevnik.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Античен град Хераклея Синтика край Петрич вече е отворен за посетители

  • 20 Апр 2024
  • 134
Античният град Хераклея Синтика е сред най-привлекателните археологически обекти на Балканите през последните 15 години. За него пишат древни гръцки и латински автори, сред които Омир, Херодот и Тукидид. С радост Ви информираме, че Античен град Хераклея Синтика отново е отворен за посетители! Новия облик на града ще Ви пренесе векове назад, а всичко което ще видите тук е такова, каквото са го оставили древните му обитатели.

Царицата на Розата Карлово 2023 и нейна подгласничка посетиха Китай

  • 20 Апр 2024
  • 147
Царицата на Розата Карлово 2023 Антония Лалова и нейната подгласничка Дани Илиева пътуваха до Китай, по покана на кмета на курортния град Саня, в периода 04.04.2024 г. – 17.04.24 г.

ПЕЩЕРА „ДОБРОСТАНСКИ БИСЕР“ КРАЙ АСЕНОВГРАД – ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО ЗА ПРИКЛЮЧЕНЕЦА

  • 20 Апр 2024
  • 129
Пещера „Добростански бисер“ край Асеновград отваря врати на 1-ви май.

КМЕТЪТ СТАНИСЛАВ ДЕЧЕВ НАГРАДИ ШАМПИОНИТЕ НА МЕЖДУНАРОДЕН ТУРНИР ПО ТЕНИС В ХАСКОВО

  • 20 Апр 2024
  • 167
Александър Василев от България и Надя Кулби от Полша спечелиха шампионските титли на Международния турнир от сериите ITF – втора категория до 18 години Хасково 2024.

Министърът на правосъдието Мария Павлова посети новия затворнически комплекс в дупнишкото село Самораново

  • 20 Апр 2024
  • 117
Министърът на правосъдието Мария Павлова посети новия затворнически комплекс в дупнишкото село Самораново.