Либийският танкер се e върнал в България

Либийският танкер Бадр, който беше преименуван на Бдин, а собствеността му сменена, се е върнал в българска акватория, според данните на сайта Marinetraffic.com, цитирани от Дарик. На извънреден брифинг директорът на "Гранична полиция", главен комисар Светлан Кючуков и шефът на "Морска администрация" капитан Живко Петров направиха изявления по сагата с танкера. "На кораба бе позволен еднократен преход до турско пристанище за ремонт, но той застана извън териториални води на България и две седмици престоя там. Издадох разпореждане да се върне на котвена стоянка в пристанище Бургас и с катер на Гранична полиция то бе връчено на капитана. Тази сутрин около 6 часа танкерът се върна", каза капитан Петров. Той поясни, че корабът е бил с неизрядни документи, а когато на 21 декември е отплавал от Бургас е имал разрешение единствено за курс до турското пристанище Тузла, където да му бъде направен ремонт, тъй като повече от година е бил на бургаския порт. При такава ситуация преди да отплава за където и да е корабът трябва да бъде основно прегледан и ремонтиран, в противен случай същестувавала опасност от екокатастрофа. "Вътрешната проверка показва, че няма използвана физическа сила и помощни средства при смяната на екипажа. Всички процедури са спазени. Документите, необходими за смяната, са били депозирани от корабния агент на 21 декември. По време на смяната не е имало частен съдебен изпълнител на борда. Лично и на място проверих какво се е случвало. Либийският капитан последен е напуснал кораба, дадена му е възможност да вземе всичко необходимо от касата", каза главен комисар Светлан Кючуков. В момента либийският танкер е на рейд в бургаското пристанище. Той ще остане тук до абсолютната сертификация на документите за плаване, като не е определен максимален времеви период. Според изискванията кораба трябва да премине технически прегледи, като за това трябва да се погрижи флагът, под който е плавателния съд. След смяната на флага и екипажа, плавателният съд напусна българските териториални води. Според либийската страна той все още е нейна собственост, а срещу частния съдебен изпълнител, който извърши публичната продан, има образувано досъдебно производство от Бургаската окръжна прокуратура. Собствеността на танкера, чиято застрахователна стойност, според либийската държавна фирма собственик, е около 40 милиона долара, беше сменена на 21 декември и той премина в ръцете на българската компания Булгаргеомин, която предявява стари вземания към либийската държава за над 9 милиона долара. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 365
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 337
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.

Свети Георги обединява седем художници именици в галерия „Ателие R“

  • 24 Апр 2024
  • 345
Седем творци именици дават началото на първата Гергьовденска изложба в Бургас. Домакин на арт събитието е галерия „Ателие R“. Изложбата се открива в навечерието на поредицата от светли празници-на 29 април от 18.00 часа в галерията на улица „Възраждане“ 25 и обединява творци с различен натюрел и търсения в изкуството.

3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места

  • 23 Апр 2024
  • 326
Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за развитие на три инвестиции на обща стойност 115 милиона лева, които да се развиват в Бургас през следващите години.

Координаторът на атаките срещу "Северен поток" изчезна безследно

  • 23 Апр 2024
  • 289
Координаторът на атаките срещу "Северен поток" Роман Червински изчезна безследно в Украйна, съобщава украинско информационно издание, цитирано от руският телеграм канал „Операция Z.