43-ма чужденци в ареста за финансиране на тероризма по метода хавала

43-ма чужденци са задържани при мащабната операция на ДАНС, ГДБОП и Специализираната прокуратура за престъпления по Глава Първа от Наказателния кодекс, а именно престъпления против Републиката, в София, Плевен, Благоевград, Разград, Хасково, Пловдив и Ловеч, съобщиха от държавното обвинение. Предмет на разследването е дейност на група чужди граждани по организиране и осъществяване на територията на България на нерегламентирани парични преводи в и от страната в особено големи размери по т.нар. метод „хавала“ в рамките на международна организирана престъпна група. Специализираният наказателен съд е издал 126 разрешения за извършване на претърсване и изземване – в 50 адреса на жилища и офиси и в 26 автомобила, както и обиски на 50 души. При условията на неотложност, като единствена възможност са събиране на доказателства, са извършени 7 претърсвания и изземвания. В хода на разследването са иззети са документи, 32 000 евро и други вещи. Установено е, че основният организатор на престъпната дейност – сирийски гражданин, пребиваващ в България, който е задържан в София, осъществявайки нерегламентирани „хавала“- преводи, е влязъл в контакт с лица, извършващи дейност по логистично подпомагане на международни терористични организации, както и с лица, за които има информация, че са свързани с финансиране на тероризъм и други видове престъпна дейност. Провеждането на операцията е предшествано от едногодишна работа на Специализираната прокуратура с българските служби за сигурност и партньорски служби за сигурност на страни – членки на Европейския съюз. Специализираната прокуратура ще извърши анализ на събраните доказателства и ще прецени на кои от задържаните ще бъдат повдигнати обвинения. Методът "хавала" представлява нестандартен начин за парични транзакции ("превеждам", "телеграфирам" - на арабския банков жаргон). Системата е известна и с други названия: "Фей-Чиен" (Китай), "Хунди" (Индия), "Падала" (Филипините),"Фей Куан" (Тайланд) и пр. Използува се масово от имигрантските общности в Америка, Европа и Близкия Изток, които изпращат парични средства в своите страни. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на 5 възможни локации

  • 25 Апр 2024
  • 238
Попълнете нашата анкета онлайн или на място в квартала кажете своето мнение дали и как да се експлоатират подобни съоръжения В продължение на повече от десетилетие Община Бургас ежегодно залага в бюджета си целеви средства и изгражда нови паркинги от конвенционалния вид – покрито с асфалт или елементи на тревна фуга пространство, разграфено за определен брой автомобили.

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ показва възможностите на софтуерните програми и новите технологии в музиката

  • 25 Апр 2024
  • 221
Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура.

Безплатни извънредни курсове ще има в нощта на 4 срещу 5 май по линиите Б11 и Б12

  • 25 Апр 2024
  • 226
Бургасбус” ЕООД уведомява своите клиенти, че за предстоящите празнични и почивни дни – 1, 3, 4, 5 и 6 май, въвежда следната организация в работното време на касовите салони на Дружеството:

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 510
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 481
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.