Българите подкрепят втори лифт на Банско

Повечето българи подкрепят изграждането на втори лифт на Банско, според резултатите от ново проучване на Агенция "Сова Харис" за развитието на ски-туризма и планинските общини. 50.3% смятат, че валидните към момента мерки са прекалени и трябва да се променят. Одобряват ги 31.8%, а 17.9% не могат да преценят. Проучването е проведено между 21-23 януари сред 704 души в страната чрез телефонно интервю. Казусът с построяването на втори кабинков лифт в Банско стана емблематичен за този спор и получава подкрепа от 60%. Против нов лифт и допълнителни спортни съоръжения в Банско са 29.7%, а 10.2% не могат да преценят. В анализа се посочва, че през последните три десетилетия у нас бяха извършени редица безобразия по отношение на природните ни дадености, което подхранва аргументите на единия полюс. От друга страна е налице естествено развитие на взаимоотношенията между човека и природата, което има опити да бъде възпрепятствано с крайни мерки. Засега баланс между развитието на планинския туризъм и опазването на природата в България все още не е намерен. Застъпниците и на двете тези не са доволни. Еколозите, макар и значително по-малко на брой, проявяват пълно недоверие към опонентите си и застъпват позиции на тотален бойкот срещу всяка тяхна инициатива. От друга страна групата на защитниците на интересите на хората, които живеят или работят в планинските общини, е по-голяма и става все по-мотивирана. Очевидно е, че е належащо институциите у нас да намерят решение на болезнения проблем, посочват от "Сова Харис". Вчера правителството отмени свое решение за строеж на втори лифт, след като ВАС се произнесе срещу промените в Плана за управление на НП "Пирин". Последното съдебно решение за Банско показва, че законодателството ни позволява законите да се тълкуват по различен начин от спорещите страни. Очевидно е, че трябва да се направят промени в правилата, които да доведат до трайно решение на случая, се допълва в изследването. Според социолозите симпатизантите на градската десница се вдъхновяват от тезите на еколозите и темата е обединителна в техните среди. Сред привържениците на двете най-големи партии у нас - ГЕРБ и БСП, пък преобладава мнението, че развитието на ски-туризма и планинските общини е важно за България и трябва да намери своето разрешение. dnes.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

В ОБЩИНА НЕСЕБЪР ДЕЙСТВА НАЙ- СЪВРЕМЕННАТА СИСТЕМА ЗА ВИДЕОНАБЛЮДЕНИЕ В БЪЛГАРИЯ

  • 28 Мар 2024
  • 59
Kметът на Несебър Николай Димитров, директорът на Областна дирекция на МВР Бургас старши комисар Емил Павлов и главен инспектор Коста Кирязов, началник на РУ Несебър представиха надградената и разширена мрежа за видеонаблюдение на територията на общината.

Близо 36 000 души са се вписали в регистъра на хазартно уязвимите лица

  • 28 Мар 2024
  • 80
Близо 2000 граждани са подали заявление за вписване регистъра на уязвимите лица за по-малко от месец - от началото на март до момента. Над 8100 са заявили желанието си да ограничат достъпа си до хазартни игри от началото на годината, а от възобновяване на регистъра през 2022 г. до сега вписаните в него са почти 36 000 души.

Държавно ловно стопанство "Тунджа" дарява фиданки на жителите на Ямбол за Седмицата на гората

  • 28 Мар 2024
  • 71
По случай предстоящия професионален празник на лесовъдите, горските служители и работници и „Седмица на гората“, която отбелязваме традиционно в първата седмица на април, Държавно ловно стопанство „Тунджа“ предоставя безвъзмездно фиданки на гражданите на Ямбол.

„Има такъв народ“ върна неизпълнен мандат за съставяне на правителство на президента Румен Радев веднага, след като той им го връчи

  • 28 Мар 2024
  • 82
„Има такъв народ“ (ИТН) върна неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство на президента Румен Радев веднага, след като той им го връчи.

ОСТАВАТ САМО 2 ДНИ, В КОИТО МОЖЕТЕ ДА ПОСЕТИТЕ КОЛЕКЦИОНЕРСКАТА ИЗЛОЖБА „КРАЛСКО ВЪЛШЕБСТВО ОТ ПОРЦЕЛАН“

  • 28 Мар 2024
  • 85
Остават само 2 дни, в които можете да посетите колекционерската изложба „Кралско вълшебство от порцелан“ в Културен център „Морско казино” от 10.00 до 18.00 часа. Входът е свободен.