Новата пенсионна формула ощетява 37% от осигурените

Новата формула за изчисление на пенсията, в която вече влиза само осигурителният доход след 1 януари 2000 г., ощетява 37% от осигурените. Това сочат данни на НОИ, цитирани от в. "Сега" във връзка със сигнали на хора, на които им предстои пенсиониране по новите правила. В социалните мрежи вече има оплаквания за драстично намалени пенсии в резултат на промените, включително от очаквана максимална пенсия към минимална. Прогнозите на НОИ за 2019 г. са възраст и стаж за пенсия да навършат 81 052 души. Това означава, че само тази година близо 30 000 българи ще бъдат ощетени от последното вмешателство в пенсионната система. От тази година влязоха в сила няколко рестриктивни промени във формулата за изчисление на пенсията. По план от 2019 г. трябваше да се премахнат трите най-благоприятни години стаж преди 1997 г. - промяна, известна от 2015 г. В последния момент обаче - в края на миналата година, със закона за бюджета на държавното обществено осигуряване и без никакъв дебат бяха зачеркнати и годините между 1997 и 2000 г. Така от тази година вече се брои само осигурителният доход от 2000 г. насам. Управляващите представят това като сериозно улеснение за хората, на които предстои пенсиониране, тъй като няма да тичат по бившите си местоработи да търсят удостоверения за стажа. Разлика в размерите на индивидуалния коефициент, изчислен по старата и по новата формула, съществува. Предварителната оценка показва, че за около 63% от новите пенсионери променената методика или ще доведе до положителен ефект върху пенсията им, или тя ще е такава, каквато би била, ако се изчислява по стария начин. Според осигурителните експерти новият метод на изчисляване "отчита по-точно относителния принос на лицето в осигурителната система, като изглажда отклоненията на личния от средния осигурителен доход". Според тях той не е толкова чувствителен към доходите в края на кариерата, а отразява равномерно приноса през целия осигурителен стаж, участващ при изчисляването на индивидуалния коефициент. Въпреки тези коментари обаче от информацията излиза, че промените отнемат права на останалите 37% от осигурените - факт, който все още никой от отговорните институции не коментира по същество. От осигурителния институт не могат да кажат в какъв диапазон са разликите между размера на пенсията по старата и по новата формула. http://glasove.com

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 98
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 90
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.

Министър Вътев: Има сериозен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти

  • 28 Мар 2024
  • 87
Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти.

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 95
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 54
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.