Президентът Радев насрочи за 26 май евроизборите

Президентът Румен Радев издаде указ, с който насрочи за 26 май изборите за членове на Европейския парламент от Република България, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Вотът в страните членки няма да е в един и същи ден и всяка има право да избере дата в периода от 23-и до 26-и май. Предизборната кампанията у нас трябва да започне месец по-рано, което тази година се пада в навечерието на Великден - 29 април. Общо 17 депутатски места ще има България в следващия Европарламент. Социолозите дават различни прогнози, но със сигурност отново ГЕРБ и БСП ще си оспорват първото място по брой евродепутатски места. ДПС също са сигурни, но за "Обединени патриоти" няма гаранции, тъй като по всичко личи, че ще се явят поотделно. Същото важи и за десните партии - според анализатори само при обединение те имат шанс да вкарат един депутат. Все още под въпрос е участието на Великобритания в изборите и новия Европарламент заради Брекзит. Ако депутатите в Лондон гласуват отлагане на датата за излизане от ЕС - 29 март, то тогава страната ще трябва да се включи във вота. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 211
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 195
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.

Свети Георги обединява седем художници именици в галерия „Ателие R“

  • 24 Апр 2024
  • 204
Седем творци именици дават началото на първата Гергьовденска изложба в Бургас. Домакин на арт събитието е галерия „Ателие R“. Изложбата се открива в навечерието на поредицата от светли празници-на 29 април от 18.00 часа в галерията на улица „Възраждане“ 25 и обединява творци с различен натюрел и търсения в изкуството.

3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места

  • 23 Апр 2024
  • 283
Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за развитие на три инвестиции на обща стойност 115 милиона лева, които да се развиват в Бургас през следващите години.

Координаторът на атаките срещу "Северен поток" изчезна безследно

  • 23 Апр 2024
  • 254
Координаторът на атаките срещу "Северен поток" Роман Червински изчезна безследно в Украйна, съобщава украинско информационно издание, цитирано от руският телеграм канал „Операция Z.