Край на пържените и вредни храни в детските градини и ясли

В детските заведения няма да се предлагат пържени храни. Това предвижда проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за здравословно хранене на децата на възраст от 3 до 7 години в детски заведения. Проектът е публикуван за обществено обсъждане на интернет страницата на Министерството на здравеопазването. В седмичното меню на децата трябва да присъстват най-малко три вида пресни зеленчуци и най-малко три вида пресни плодове, а консервираните зеленчуци и плодове да не съдържат консерванти, подсладители и оцветители. Предлаганите мармалади от плодове и конфитюри с плодово съдържание ще трябва да съответстват на "екстра качество". Предвижда се ежедневно включване в менюто на най-малко 350 грама кисело или прясно мляко и на най-малко 35 грама сирене и/или кашкавал при целодневно хранене. Кравето прясно и кисело мляко трябва да бъде със съдържание на мазнини от 3.0 до 3.6 процента, като два дни седмично се включва кисело мляко с 2 процента мазнини и/или прясно мляко с 1.5 процента мазнини. Айранът ще се предлага без добавена сол. Не се допуска предлагане на подсладени пресни и кисели млека, освен когато млеката са с добавен плодов компонент, какао, овесени ядки, като подслаждането трябва да е с натурални подсладители. В детските заведения няма да се предлага прясно, кисело мляко и млечни продукти с изкуствени подсладители, оцветители, консерванти, ароматизанти и имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко. Месото, което ще се предлага на децата, трябва да е охладено, като телешкото и свинското - да са без видими тлъстини, сухожилия и кости, а птичето месо - без кожа. Няма да се предлага солена, пушена, сушена, маринована или консервирана по друг начин риба и хайвер. В проекта се предвижда да не се допускат храни, съдържащи хидрогенирани, напълно и/или частично, мазнини. dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Крепостта Порос - предшественик на съвременния Бургас

  • 29 Мар 2024
  • 78
Образователната програма “Опознай Бургас и Бургаския край” на Регионалния исторически музей ще започне месец април с интересна лектория за Античната и Средновековна крепост Порос, която се намира в местността Пода на нос Форос.

Община Бургас е поставила над 1500 кофи за разделно събиране на биоразградими отпадъци

  • 29 Мар 2024
  • 83
Повече от 1500 кафяви кофи за биоразградими отпадъци е поставила до този момент Община Бургас в комплексите „Изгрев“, „Зорница“, „Славейков“ и „Меден рудник“. Те ще обслужват както домакинствата, така и търговските обекти, които генерират подобен вид отпадъци.

Опциите са изключително стеснени, каза Румен Радев за избора на служебен министър-председател

  • 29 Мар 2024
  • 69
Опциите са изключително стеснени, каза пред журналисти президентът Румен Радев по отношение на избора на служебен министър-председател.

140 състезатели ще участват в националния турнир по кудо „Купа Бургас“

  • 29 Мар 2024
  • 71
На 31 март от 11.00 ч. в спортна зала „Никола Станчев“ ще се проведе националният турнир по кудо „Купа Бургас“. Организатори са СК „БУШИДО Бургас“ и Община Бургас.

Даниел Петров: Край със смяната на статута на земеделските земи, за да се превръщат във фотоволтаични паркове

  • 29 Мар 2024
  • 82
Днес в Народното събрание бяха разгледани, гласувани и приети предложения на народния представител от “Възраждане”, Даниел Петров в Закона за собствеността и ползването на земеделската земя, по отношение на прекратяване на порочната практика за смяна на статута на обработваемите земеделски земи, мери и пасища, с цел превръщането им във фотоволтаични централи.