Правителството одобри сделката за F-16 - цената е $1,256 млрд.

На заседание на Министерски съвет тази сутрин правителството одобри сделката за покупка на осем нови изтребителя F-16 от САЩ. Това са 6 едноместни и 2 двуместни самолета. Цената на сделката е 1,256 млрд. долара. Целта ни е тя да падне още, ако САЩ получат одобрение на конгреса да поемат 60 млн. долара от нея, обяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов и добави, че в цената е включено наземното оборудване. Военният министър получи мандат от Министерски съвет да подпише четири договора: един за самолет F-16, Блок 70 с допълнително оборудване, втори за бойни припаси за самолета, трети за ракетите въздух-въздух, четвърти за доставката на система за визуализация, наблюдение и управление. "Като част от сделката, в България ще бъдат построени заводи за ремонти на възли за самолети. Ще има и помощ от САЩ за разработка на дронове", допълни министърът на икономиката Емил Караниколов. Изтребителите ще бъдат доставени поетапно до 2023 година. Очаква се следващата седмица офертата да влезе в парламентарната Комисия по отбрана, а след това и в пленарна зала на Народното събрание. "Най-после се случи една дългогодишна мечта на военно-въздушните сили, които ги поставя на равностойно стъпало с нашите партньори от Алианса - да придобият самочувствие, че притежават нещо съвременно и актуално. Имам уверение от министър-председателя, че приключването на проекта на военно-въздушните сили няма да спре преговорните процеси за другите два проекта за бойната машина и също така проекта на военноморските сили. Така че се надявам скоро време да имаме добри новини и за тях", заяви началникът на отбраната ген. Андрей Боцев. С придобиването на нов боен самолет, ние придобиваме нови качествени бойни способности, повишаваме оперативната си съвместимост с НАТО и не на последно място, самочувствието на българския пилот - той ще се чувства като равностоен партньор, заяви ген. Петьо Мирчев - заместник-командир на Военновъздушните сили, след което допълни: "Една дългогодишна мечта за военно-въздушните сили е на път да се осъществи". Целият доклад на работната група ще бъде публикуван на страницата на Министерството на отбраната. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на 5 възможни локации

  • 25 Апр 2024
  • 95
Попълнете нашата анкета онлайн или на място в квартала кажете своето мнение дали и как да се експлоатират подобни съоръжения В продължение на повече от десетилетие Община Бургас ежегодно залага в бюджета си целеви средства и изгражда нови паркинги от конвенционалния вид – покрито с асфалт или елементи на тревна фуга пространство, разграфено за определен брой автомобили.

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ показва възможностите на софтуерните програми и новите технологии в музиката

  • 25 Апр 2024
  • 90
Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура.

Безплатни извънредни курсове ще има в нощта на 4 срещу 5 май по линиите Б11 и Б12

  • 25 Апр 2024
  • 96
Бургасбус” ЕООД уведомява своите клиенти, че за предстоящите празнични и почивни дни – 1, 3, 4, 5 и 6 май, въвежда следната организация в работното време на касовите салони на Дружеството:

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 396
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 368
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.