САЩ отнеха визата на Иван Тодоров от "ТАД груп"

Съединените щати са отнели визата на собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров, съобщи в-к "24 часа", като се позова на дипломатически източници. Причината е в обвинението му като подбудител на хакерската атака срещу НАП. Заради нея Тодоров е обвинен в кибертероризъм, целящ създаване на смут и паника в обществото. Самият той отрича обвиненията. Иван Тодоров е разполагал с виза за САЩ, тъй като е представител на американска верига ресторанти за сандвичи в цяла Източна Европа. По неофициална информация това е втора негова санкция от САЩ. През 1997 г. Иван Тодоров е разследван заради скиминг. С данни, получени от негови пос терминали, са купувани компютри от САЩ. Затова от Вашингтон му забранили да ходи в страната. Поради липса на доказателства обаче забраната била махната. Апелативният специализиран наказателен съд измени в четвъртък мярката за неотклонение на Тодоров от парична гаранция в размер на 100 000 лева в "задържане под стража". По този повод в телефонно интервю за бТВ, второто в рамките на по-малко от десет дни, един от адвокатите на собственика на "ТАД Груп" - Ина Лулчева, отправи нападки към съда, който взе решение за налагането на постоянен арест на Тодоров. "Аз не приемам това решение на съда. Обвиненият за хакерската атака е с гаранция 20 000 лева, а собственикът на фирмата е в ареста. Това е неприемливо и несправедливо. Шефът на ГДБОП обяви, че в четвъртък (8 август - бел.ред) ще стане ясно кой е поръчител и защитата да не си мечтае, че ще може да направи нещо. Мисля, че това изказване обяснява вчерашното решение на съда", коментира Лулчева, цитирана от Дир.Бг. За да остави Тодоров в ареста Апелативният съд се позова на разговорите на терасата на офиса на фирмата, които прокуратурата разпространи в медиите. Само че на тях се вижда Георги Янков, който говори с Кристиян Бойков - а не Иван Тодоров. Това защитата определя като позоваване на "фактическа грешка". Съдът заяви още, че шефът на "ТАД Груп" имал "специфични умения и знания" и можел да влияе на служителите си, ако остане на свобода. "Защо е опасен за обществото - съдът не може да каже това без да посочи конкретни доказателства. Формата на главата му, както е било на времето - някак си са отречени такива подходи. Специфични умения и знания трябва да има всеки ръководител", коментира още Лулчева решението на въззивния съдебен състав.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Античен град Хераклея Синтика край Петрич вече е отворен за посетители

  • 20 Апр 2024
  • 75
Античният град Хераклея Синтика е сред най-привлекателните археологически обекти на Балканите през последните 15 години. За него пишат древни гръцки и латински автори, сред които Омир, Херодот и Тукидид. С радост Ви информираме, че Античен град Хераклея Синтика отново е отворен за посетители! Новия облик на града ще Ви пренесе векове назад, а всичко което ще видите тук е такова, каквото са го оставили древните му обитатели.

Царицата на Розата Карлово 2023 и нейна подгласничка посетиха Китай

  • 20 Апр 2024
  • 79
Царицата на Розата Карлово 2023 Антония Лалова и нейната подгласничка Дани Илиева пътуваха до Китай, по покана на кмета на курортния град Саня, в периода 04.04.2024 г. – 17.04.24 г.

ПЕЩЕРА „ДОБРОСТАНСКИ БИСЕР“ КРАЙ АСЕНОВГРАД – ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО ЗА ПРИКЛЮЧЕНЕЦА

  • 20 Апр 2024
  • 70
Пещера „Добростански бисер“ край Асеновград отваря врати на 1-ви май.

КМЕТЪТ СТАНИСЛАВ ДЕЧЕВ НАГРАДИ ШАМПИОНИТЕ НА МЕЖДУНАРОДЕН ТУРНИР ПО ТЕНИС В ХАСКОВО

  • 20 Апр 2024
  • 87
Александър Василев от България и Надя Кулби от Полша спечелиха шампионските титли на Международния турнир от сериите ITF – втора категория до 18 години Хасково 2024.

Министърът на правосъдието Мария Павлова посети новия затворнически комплекс в дупнишкото село Самораново

  • 20 Апр 2024
  • 77
Министърът на правосъдието Мария Павлова посети новия затворнически комплекс в дупнишкото село Самораново.