БНБ с прогноза за поскъпване на храните и горивата

Поскъпване на храните и горивата прогнозира Българската народна банка (БНБ). В анализа си Централната банка очаква 2,6% инфлация в края на 2019 г. заради международните цени на петрола и на храните в евро. Данните показват още, че заради по-слабата очаквана реколта хлябът ще поскъпне. Според хлебопроизводителите обаче повишените цени няма да са заради реколтата, а заради цената на тока и предстоящото плащане на ТОЛ таксите. Тези фактори са довели до ръст на крайните потребителски цени на преработените храни през юни с 4% на годишна база, посочват анализаторите от БНБ. Най-много - с 10,7 на сто е поскъпването за година при групата "хляб и зърнени храни", следвана от "мляко, млечни продукти и яйца". Според БНБ има риск инфлацията у нас да се окаже още по-висока, ако международната цена на петрола се вдигне над прогнозираното. Това ще оскъпи както енергийните продукти у нас, така и стоките и услугите с административно определяни цени, като ток, вода и парно. Другите заплахи са, ако разходите за труд у нас се вдигнат повече от очакваното и това се прехвърли върху крайните цени на някои услуги, както и увеличаването на потреблението на домакинствата, предупреждава анализът. БНБ залага още темпът на нарастване на икономиката на България през 2019 г. да възлезе на 3,7%, отбелязвайки ускорение спрямо 2018 г., когато увеличението бе 3,1 на сто. В анализа си за първото тримесечие БНБ очакваше ръстът да се запази в рамките на миналогодишния. За това ще спомогнат по-голямата заетост, повишените трудови доходи, ниските лихви по кредитите, които ще подкрепят частното потребление. Прогнозираното подобряване на инвестиционната активност и нарастването на правителственото потребление също ще доведат до нарастване на вътрешното търсене. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на 5 възможни локации

  • 25 Апр 2024
  • 250
Попълнете нашата анкета онлайн или на място в квартала кажете своето мнение дали и как да се експлоатират подобни съоръжения В продължение на повече от десетилетие Община Бургас ежегодно залага в бюджета си целеви средства и изгражда нови паркинги от конвенционалния вид – покрито с асфалт или елементи на тревна фуга пространство, разграфено за определен брой автомобили.

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ показва възможностите на софтуерните програми и новите технологии в музиката

  • 25 Апр 2024
  • 232
Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура.

Безплатни извънредни курсове ще има в нощта на 4 срещу 5 май по линиите Б11 и Б12

  • 25 Апр 2024
  • 237
Бургасбус” ЕООД уведомява своите клиенти, че за предстоящите празнични и почивни дни – 1, 3, 4, 5 и 6 май, въвежда следната организация в работното време на касовите салони на Дружеството:

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 521
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 492
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.