Между 2 и 36 градуса ще е през септември

Най-високите температури през септември у нас ще бъдат между 31 и 36 градуса, а най-ниските - между 2 и 7 градуса, съобщи за БТА синоптикът в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) Красимир Стоев. През септември се очаква средните месечни температури у нас да бъдат около и над нормата, която за равнините е между 18 и 21 градуса, за високите полета - между 15 и 17 градуса, а за планините - между 3 и 8 градуса. Месечната сума на валежите ще бъде около и под нормата, която за равнините е между 30 и 50 литра на квадратен метър, а за планинските и припланинските райони - от 50 до 80 литра на квадратен метър. През първите няколко дни от септември ще е предимно слънчево и в по-голямата част от страната горещо с максимални температури между 31 и 36 градуса. Към средата на първото десетдневие от северозапад на югоизток ще премине слабо изразено атмосферно смущение и на отделни места ще превали краткотраен дъжд. През втората половина от периода температурите относително ще се понижат, но отново ще са по-високи от обичайните. Ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността. В края на десетдневието облачността ще се увеличи и на места ще превали дъжд. През повечето дни от второто десетдневие на септември температурите ще бъдат близки до обичайните, а времето ще е спокойно и предимно слънчево. Вероятност за преминаване на атмосферни смущения с превалявания има около 14-15 септември и около 18 септември, когато и температурите относително ще се понижат. През третото десетдневие температурите бавно ще се понижават. През повечето дни от периода ще е относително сухо и спокойно. Вероятност за преминаване на атмосферни смущения с валежи има около 22 септември, 26 септември и в края на месеца. Според климатичната справка на НИМХ през септември отслабва интензивността на атмосферната циркулация над Европа поради намаляването на топлинните различия между океана и сушата. Това е причина за усилване на климатичното засушаване в нашата страна. Макар и рядко в някои години валежите превишават неколкократно месечните норми. Обикновено облачните дни през септември у нас са от 2 до 6, а тези с валеж - около 4. Измервани са и изключително високи температури - около 40 градуса, но през втората половина от месеца има условия за слани във високите полета. Астрономическата справка показва, че в началото на септември слънцето в София изгрява в 6 часа и 51 минути, и залязва в 20 часа и 02 минути. Продължителността на деня е 13 часа и 11 минути. В края на месеца слънцето изгрява в 7 часа и 22 минути, и залязва в 19 часа и 11 минути. Продължителността на деня вече е 11 часа и 49 минути. Фазите на луната през септември са: на 6 септември - първа четвърт, на 14 - пълнолуние, на 22 - последна четвърт, и на 28 септември - новолуние. На 23 септември в 10 часа и 50 минути у нас настъпва есенното равноденствие и започва астрономическата есен, информира Красимир Стоев. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

В ОБЩИНА НЕСЕБЪР ДЕЙСТВА НАЙ- СЪВРЕМЕННАТА СИСТЕМА ЗА ВИДЕОНАБЛЮДЕНИЕ В БЪЛГАРИЯ

  • 28 Мар 2024
  • 44
Kметът на Несебър Николай Димитров, директорът на Областна дирекция на МВР Бургас старши комисар Емил Павлов и главен инспектор Коста Кирязов, началник на РУ Несебър представиха надградената и разширена мрежа за видеонаблюдение на територията на общината.

Близо 36 000 души са се вписали в регистъра на хазартно уязвимите лица

  • 28 Мар 2024
  • 66
Близо 2000 граждани са подали заявление за вписване регистъра на уязвимите лица за по-малко от месец - от началото на март до момента. Над 8100 са заявили желанието си да ограничат достъпа си до хазартни игри от началото на годината, а от възобновяване на регистъра през 2022 г. до сега вписаните в него са почти 36 000 души.

Държавно ловно стопанство "Тунджа" дарява фиданки на жителите на Ямбол за Седмицата на гората

  • 28 Мар 2024
  • 53
По случай предстоящия професионален празник на лесовъдите, горските служители и работници и „Седмица на гората“, която отбелязваме традиционно в първата седмица на април, Държавно ловно стопанство „Тунджа“ предоставя безвъзмездно фиданки на гражданите на Ямбол.

„Има такъв народ“ върна неизпълнен мандат за съставяне на правителство на президента Румен Радев веднага, след като той им го връчи

  • 28 Мар 2024
  • 63
„Има такъв народ“ (ИТН) върна неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство на президента Румен Радев веднага, след като той им го връчи.

ОСТАВАТ САМО 2 ДНИ, В КОИТО МОЖЕТЕ ДА ПОСЕТИТЕ КОЛЕКЦИОНЕРСКАТА ИЗЛОЖБА „КРАЛСКО ВЪЛШЕБСТВО ОТ ПОРЦЕЛАН“

  • 28 Мар 2024
  • 73
Остават само 2 дни, в които можете да посетите колекционерската изложба „Кралско вълшебство от порцелан“ в Културен център „Морско казино” от 10.00 до 18.00 часа. Входът е свободен.