Цацаров поиска от ВКС да спре предсрочното освобождаване на Полфрийман

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе искане Върховният касационен съд да възобнови производството по условно предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман и да спре изпълнението на постановеното условно предсрочно освобождаване на осъдения за убийство австралийски гражданин. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. Очаква се по-късно днес говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова да даде повече подробности по случая. Припомняме, че тричленка на Апелативния съд-София - с председател Калин Калпакчиев и членове Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева, пусна на свобода австралиеца Джок Полфийман, осъден за убийството на студента Андрей Монов на 19 септември. Това стана, след като апелативните съдии разгледаха жалба срещу решението на Софийския градски съд (СГС), с което е оставена без уважение молба за предсрочно условно освобождаване на австралийския гражданин. Преди няколко месеца Полфийман, който изтърпява 20-годишна присъда за убийството на българския студент Андрей Монов, обяви гладна стачка в затвора, защото управата там и българските власти имали несправедливо отношение към него по отношение на правото му на работа зад решетките, обяви тогава австралийската ABC. Днес пък стотици граждани се събраха пред Съдебната палата на организирания от "Атака" протест заради предсрочното освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман. Недоволните носеха плакати с текст: "Оставка на съдия Калпакчиев" и "Върнете убиеца Джок в затвора". Съдия Калпакчиев пусна на свобода австралиеца, който излежа 12 от наложените му 20 години затвор за убийството на студента Андрей Монов. Престъплението бе извършено на пл. "Света Неделя" в столицата в нощта на 28 декември 2007 г. От стенограмата и протокола от заседанието става ясно, че съдебният състав е убеден, че Джок Полфрийман е превъзпитан, поправил се е и може да излезе 6 години и 6 месеца по-рано. Той е излежал 11 години 8 месеца зад решетките, където е преподавал английски и е помагал за комуникацията на затворническата администрация с осъдените чужденци. В момента Полфрийман се намира в центъра за чужденци в Бусманци, тъй като паспортът му е изтекъл и няма други редовни документи. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

НАТО изгражда най-голямата европейска база в Румъния

  • 18 Мар 2024
  • 151
Румъния започна изграждането на най-голямата европейска военна база на НАТО, тъй като трансатлантическият блок се стреми да засили своите способности в Черноморския регион.

Утре шофьорите да се движат с повишено внимание от 95-ти до 107-ми км на АМ „Тракия”. Ще се подменят мантинели.

  • 18 Мар 2024
  • 141
Утре – 19 март, от 9:30 ч. до 16 ч. шофьорите да се движат с повишено внимание в участъка от 95-ти до 107-ми км на АМ „Тракия” поради подмяна на мантинели в средна разделителна линия.

Бързите кредити водят до бързо забогатяване на търговци, КЗП бори нелоялни практики

  • 18 Мар 2024
  • 139
Все по-често потребителите изразяват своите недоволства от закупените стоки и начина на обслужване. Събраните средства от контролните дейности на Комисията за защита на потребителите през 2023 г. са почти двойно в сравнение с предходната година, нелоялните практики, които са констатирани и има издадени актове, са близо 400, за 2022 г. година са били 103.

Спряха изследване за радиацията от мобилните телефони въпреки тревожни констатации

  • 18 Мар 2024
  • 136
Десетилетия на изследвания върху животни сочат сериозни рискове за здравето от излагането на радиация от мобилните телефони. Въпреки тревожните данни изследването спира.

Най-голямата вертикална фотоволтаична централа в света

  • 18 Мар 2024
  • 142
Германският разработчик на вертикални двулицеви фотоволтаици Next2Sun AG започна изграждането на най-голямата в света вертикална фотоволтаична система на територията на летището във Франкфурт.