Осем души ранени при труса в Истанбул

Осем души са ранени при земетресението с магнитуд 6 по скалата на Рихтер, което разтърси Истанбул днес, извършват се оценки на нанесените от труса щети, съобщи турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от частната телевизия НТВ. Той уточни на връщане от Ню Йорк, че става въпрос за леко пострадали хора. По думите му някои сгради са понесли известни щети, но те тепърва ще се оценяват. Президентът добави, че според информацията, с която разполага, земетресението е било последвано от 28 вторични труса, но е възможно да има и нови. При земетресението са се срутили минаретата на две джамии в кварталите Авджълар и Саръйер, съобщава телевизионният канал СиЕнЕн-Тюрк. Две сгради са понесли щети в Султангази и Еюп. Превантивно са евакуирани държавната болница в Силиври заради пропуквания, шестетажен блок в Бейоглу и наклонила се сграда в Шириневлер. Към пожарната и полицията са подадени голям брой сигнали във връзка с труса, посочва още СиЕнЕн-Тюрк, цитирана от БТА. Валийствата на Истанбул и Бурса обявиха, че учебните занятия в училищата на територията на двата окръга са отменени. Директорът на Българската Екзархия в Истанбул - Кадер Хаят, разказа пред bTV: "Уплашена съм, да, защото откакто съм в Турция, не съм усещала толкова силно земетресение. Говорих по телефона с общината, когато се случи. Човекът от другата страна започна да вика и крещи, че има земетресение. Той остави слушалката, а аз изхвърчах навън. И понеже са били във висока сграда са усетили силно труса, а аз, въпреки че бях на приземен етаж, където работя, също го усетих много силно. Дори не усетих как излязох навън. Улиците са пълни с изплашени хора. Още сме стресирани. От жилищната ни кооперация се обадиха и казаха да не се прибираме тази вечер и да бъдем подготвени, тъй като може да има ново земетресение. Преди два дни също имаше земетресение, но тогава не го усетихме. Разбрахме от телевизията, че се е срутило едно от минаретата на централната джамия на община "Авджълар". За други щети все още не съм разбрала. Сградите са изпразнени, а учениците са изведени от училищата. Мобилните телефони са ограничени, свързваме се само чрез интернет". Над десет вторични труса между 3 и 4.5 по скалата на Рихтер са регистрирани у нас след земетресението в Западна Турция, съобщи пред "Фокус" Ирена Александрова - дежурен сеизмолог в Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН. "Бургас, Варна, Хасково, Ямбол, Малко Търново, Царево, Кърджали - доста широк периметър. Основният шок е в 14:00 и след това имаме сеизмичност, която гравитира от 3 до 4 магнитудни интервала, много земетресения с под 2, но над 10 са тези, които са регистрирани с магнитуд от 3 до 4,5-4,7", обясни тя, като уточни, че тъй като трусът е извън сеизмогенна област на България, трудно може да се каже какъв тип е земетресението Земетресението е усетено и в Сливен, но само по високите етажи на жилищните сгради. https://dnes.dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

НАТО изгражда най-голямата европейска база в Румъния

  • 18 Мар 2024
  • 154
Румъния започна изграждането на най-голямата европейска военна база на НАТО, тъй като трансатлантическият блок се стреми да засили своите способности в Черноморския регион.

Утре шофьорите да се движат с повишено внимание от 95-ти до 107-ми км на АМ „Тракия”. Ще се подменят мантинели.

  • 18 Мар 2024
  • 146
Утре – 19 март, от 9:30 ч. до 16 ч. шофьорите да се движат с повишено внимание в участъка от 95-ти до 107-ми км на АМ „Тракия” поради подмяна на мантинели в средна разделителна линия.

Бързите кредити водят до бързо забогатяване на търговци, КЗП бори нелоялни практики

  • 18 Мар 2024
  • 145
Все по-често потребителите изразяват своите недоволства от закупените стоки и начина на обслужване. Събраните средства от контролните дейности на Комисията за защита на потребителите през 2023 г. са почти двойно в сравнение с предходната година, нелоялните практики, които са констатирани и има издадени актове, са близо 400, за 2022 г. година са били 103.

Спряха изследване за радиацията от мобилните телефони въпреки тревожни констатации

  • 18 Мар 2024
  • 137
Десетилетия на изследвания върху животни сочат сериозни рискове за здравето от излагането на радиация от мобилните телефони. Въпреки тревожните данни изследването спира.

Най-голямата вертикална фотоволтаична централа в света

  • 18 Мар 2024
  • 143
Германският разработчик на вертикални двулицеви фотоволтаици Next2Sun AG започна изграждането на най-голямата в света вертикална фотоволтаична система на територията на летището във Франкфурт.