От лятна жега до минусови температури ни очакват през октомври

Най-високите температури през октомври у нас ще бъдат между 26 и 31 градуса, а най-ниските ще са между минус 1 и 4 градуса. Това съобщи синоптикът от НИМХ Марияна Попова. По думите й, през октомври се очаква средната месечна температура у нас да бъде около и над нормата, която в равнините е между 11 и 15 градуса, по високите полета - между 8 и 11 градуса, а в планинските райони - от 4 до 8 градуса. Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 40 и 60 литра на квадратен метър, в югоизточните райони - между 60 и 90 литра на квадратен метър, а в планините - от 80 до 100 литра на квадратен метър. Октомври ще започне със слънчево и топло време. Преобладаващите максимални температури ще са над 25 градуса, а на 2 октомври, на отделни места, ще достигат до 30-31 градуса. Около 3-4 октомври ще премине атмосферно смущение. На места ще има валежи от дъжд, последвани от чувствително понижение на температурите. След краткотрайно подобрение на времето, в средата на десетдневието, към 8-9 октомври, отново ще има условия за превалявания, а след това и за относително захлаждане. През второто десетдневие температурите ще бъдат вече близки до нормалните за месеца. Облачността ще е разкъсана, с повече слънце в часовете около и след обяд. Условия за превалявания ще има през периода 12-14 октомври и към края на десетдневието. През третото десетдневие повече спокойни и сравнително топли дни ще има през първата част от периода, но вече с характерните инверсии и ниска облачност в сутрешните часове. Около средата на десетдневието и до края на месеца времето ще е променливо, с условия за валежи. Температурите постепенно ще се понижават, но като цяло за периода средноденонощните ще останат близки до обичайните. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

МОТ постигна споразумение за заплатата за издръжка

  • 19 Мар 2024
  • 24
Международната организация на труда (МОТ) постигна споразумение по въпроса за заплатата за издръжка.

Бургаски младежи с интересна акция за Часа на Земята, Общината ще ги подкрепи

  • 19 Мар 2024
  • 102
Община Бургас ще съдейства на активните младежи, които се обърнаха към нея с искане за съдействие да организират събитие, посветено на Часа на Земята.

Интересните събития в Библиотеката тази седмица започват със среща с Енчо Керязов

  • 19 Мар 2024
  • 83
Тази сряда, 20 март, от 11.30 часа в Училище подкаст в Библиотеката гостува световноизвестният цирков акробат и еквилибрист Енчо Керязов. Той ще разкаже за сбъдването на мечтите и как избираш какъв да станеш. Събитието се организира със съдействието на Регионална библиотека "Пейо К. Яворов".

Тази седмица Белодробната болница в Бургас провежда безплатен скрининг за риск от туберкулоза

  • 19 Мар 2024
  • 85
Под мотото "Да! Ние можем да спрем туберкулозата!" и по повод Световния ден за борба с болестта - 24 март, СБАЛПФЗ - Белодробна болница - Бургас организира Седмица на отворените врати. Тя ще се проведе в периода 19 – 22 март.