« декември 2019 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

40% българите не могат да поддържат домовете си топли през зимата

Близо 40 на сто от българите не могат да поддържат домовете си комфортно затоплени, със здравословни условия на обитаване през зимата. Това каза изпълнителният директор на Центъра за енергийна ефективност "ЕнЕфект" Драгомир Цанев пред БТА. Той представи доклад "Енергийната бедност в светлината на местните избори: Какво могат да направят държавата и общините за решаване на проблема с високите сметки за отопление". От "ЕнЕфект" се позоваха на данни от Обсерваторията за енергийна бедност - механизъм, поддържан от Европейската комисия и базиран на данни от Евростат. Данните показват, че 39,2 процента от населението в България не може да поддържа домовете си достатъчно топли. Това оказва неблагоприятно въздействие върху здравето. Това е най-високият процент в Европейския съюз /ЕС/. Около 11 процента от населението на ЕС - 54 милиона европейци, са засегнати от енергийната бедност. България е на първо място в ЕС и при показателите за невъзможност при поддържане на комфортно хладни температури през лятото, добави Драгомир Цанев. Той допълни, че страната ни е на второ място в статистиката със закъснения за плащане на сметките за енергия. Хората, които изпитват затруднения със сметките си за енергия, се насочват към най-евтините и най-замърсяващи източници на отопление. По думите на Цанев държавата помага за това с целевите помощи за отопление. "Купуват се некачествени дърва и въглища с тези помощи", изтъкна Драгомир Цанев. Сътрудникът на Европейската климатична фондация Юлиян Попов добави, че половината от хората не могат да си плащат сметките или изпитват сериозни затруднения. "България е на абсолютното дъно в Европа по отношение на енергийната бедност", изтъкна Юлиян Попов. Според него именно сега местните власти трябва да вземат сериозно отношение по този въпрос. Според "ЕнЕфект" решението, което може да доведе до устойчиви дългосрочни ефекти, е енергийно ефективното обновяване и поддръжка на жилищните сгради. Това ще позволи директно да се намалят разходите за енергия и нуждата от енергийни помощи. Това ограничава и замърсяването на въздуха. Драгомир Цанев е на мнение, че общините имат водеща роля в прилагането на държавните и местните политики в тази област. / dir.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

2,5 млн. лични документи изтичат догодинa

  • 13 Дек 2019
  • 226
През 2020 г. изтича валидността на над 2 249 711 лични документи на български граждани. Служителите на Дирекция „Български документи за самоличност“ предприемат допълнителни мерки с цел облекчаване на процеса по подновяване на документите.

Италия легализира лекия канабис

  • 13 Дек 2019
  • 198
Италианският парламент одобри през изтеклата нощ поправка в проектобюджета за 2020 година. С нея се легализира производството и продажбата на лек канабис след месеци на неяснота по този въпрос за селскостопанските производители и търговците на този продукт, предаде АФП.

Поставиха „зелени шапки“ на три автобусни спирки в Бургас

  • 13 Дек 2019
  • 215
Една иновативна идея, вече наложена в Европа, си пробива път и в нашия град. Община Бургас започна реализирането й, като постави "зелени шапки" на три автобусни спирки.

България ще заведе иск срещу пакет „Мобилност"

  • 13 Дек 2019
  • 214
България ще заведе колективен иск срещу приетото споразумение по пакет „Мобилност" в Европейския парламент.

Откриха Африканска чума при отстреляно диво прасе край с. Крушевец

  • 13 Дек 2019
  • 247
Откриха Африканска чума при отстреляно диво прасе край с. Крушевец. Веднага след установяване на заразата директорът на Изпълнителната агенция по горите Мариян Костадинов забрани достъпа и движението на физически лица и превозни средства до горските и ловностопанските територии в землището на селото.