« октомври 2019 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

40% българите не могат да поддържат домовете си топли през зимата

Близо 40 на сто от българите не могат да поддържат домовете си комфортно затоплени, със здравословни условия на обитаване през зимата. Това каза изпълнителният директор на Центъра за енергийна ефективност "ЕнЕфект" Драгомир Цанев пред БТА. Той представи доклад "Енергийната бедност в светлината на местните избори: Какво могат да направят държавата и общините за решаване на проблема с високите сметки за отопление". От "ЕнЕфект" се позоваха на данни от Обсерваторията за енергийна бедност - механизъм, поддържан от Европейската комисия и базиран на данни от Евростат. Данните показват, че 39,2 процента от населението в България не може да поддържа домовете си достатъчно топли. Това оказва неблагоприятно въздействие върху здравето. Това е най-високият процент в Европейския съюз /ЕС/. Около 11 процента от населението на ЕС - 54 милиона европейци, са засегнати от енергийната бедност. България е на първо място в ЕС и при показателите за невъзможност при поддържане на комфортно хладни температури през лятото, добави Драгомир Цанев. Той допълни, че страната ни е на второ място в статистиката със закъснения за плащане на сметките за енергия. Хората, които изпитват затруднения със сметките си за енергия, се насочват към най-евтините и най-замърсяващи източници на отопление. По думите на Цанев държавата помага за това с целевите помощи за отопление. "Купуват се некачествени дърва и въглища с тези помощи", изтъкна Драгомир Цанев. Сътрудникът на Европейската климатична фондация Юлиян Попов добави, че половината от хората не могат да си плащат сметките или изпитват сериозни затруднения. "България е на абсолютното дъно в Европа по отношение на енергийната бедност", изтъкна Юлиян Попов. Според него именно сега местните власти трябва да вземат сериозно отношение по този въпрос. Според "ЕнЕфект" решението, което може да доведе до устойчиви дългосрочни ефекти, е енергийно ефективното обновяване и поддръжка на жилищните сгради. Това ще позволи директно да се намалят разходите за енергия и нуждата от енергийни помощи. Това ограничава и замърсяването на въздуха. Драгомир Цанев е на мнение, че общините имат водеща роля в прилагането на държавните и местните политики в тази област. / dir.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Новият посланик на САЩ в България положи клетва и пристигна у нас

  • 16 Окт 2019
  • 125
Новият американски посланик в България Херо Мустафа и семейството й пристигнаха в България. По-рано днес дипломатът положи клетва на специална церемония в Държавния департамент във Вашингтон.

Българинът остава верен на домашната ракия и туршия

  • 16 Окт 2019
  • 102
Българинът остава близо до традицията и над две трети от пълнолетните българи са буквално на ръка разстояние от всичко, свързано със земя и природа. Това показва сондаж на "Галъп интернешънъл", който иска да покаже щрихи от съвременния портрет на българина.

Филмът „Концлагерът Трикери“ събужда спомена за тежката съдба на българите след войните

  • 16 Окт 2019
  • 79
Регионален исторически музей - Бургас ще представи документалния филм "Концлагерът Трикери" от 18:00 ч. на 18 октомври (петък), в Дома на писателя (ул. "Вола" №1).

Борислав Михайлов подаде оставка

  • 15 Окт 2019
  • 187
Президентът на Българският футболен съюз - Борислав Михайлов подаде оставка. Новината бе обявена на официалния сайт на родната централа. Михайлов е начело на футбола ни от 2005-а, като бе преизбиран 3 пъти на поста, на конгреси от 2009-а, 2013-а и 2017 г.

Михайлов обявява решение за оставката в петък

  • 15 Окт 2019
  • 152
Борислав Михайлов отлага решението си за това дали да се оттегли от поста президент на БФС до петък, когато ще бъде свикано заседание на Изпълкома на централата. Шефът на съюза е изненадан от искането, дошло директно от министър-председателя Бойко Борисов, но не желае да обявява решение "под натиск".