САЩ ни обещаха "последно поколение" отбрана с F-16

"Нашите самолети са скъпи, но това е една отлична инвестиция, защото изтребителите ни ще се върнат под формата на инвестиция в сигурността в България", заяви Ранди Хауърд, директор за бизнес развитие на "Локхийд Мартин" по време на среща на членове на Американската търговска камара в България с правителството. Той напомни, че това е основната летателна машина на въоръжение в НАТО и благодари на премиера Бойко Борисов за, по думите му, смелото му лидерство. Знам, че решението не дойде лесно, допълни Хауърд. Временно управляващият посолството на САЩ Джъстин Фридман също благодари на Бойко Борисов за геостратегическото, по думите му, решение за покупка на американските самолети F-16. По думите му тази сделка ще помогне на страна ни по-добре да защитава своето небе, а и морските територии, ще бъдат създадени работни места. Дипломатът напомни, че стойността на двустранната търговия е над 2 млрд. долара, над 30 000 работни места са създадени с помощта на американските инвестиции. Заедно с училището в Горна Оряховица ще бъде разработена специална програма за обучение на пилоти и на персонала, който поддържа самолетите, напомни Ранди Хауърд и допълни, че ще има и подкрепа при необходимост от ремонт или друго техническо съдействие. Когато доставим изтребителите и последното поколение радари, отбраната на страната ще бъде от последното поколение и ще отговаря на най-новите технически изисквания, каза още той. Ранди Хауърд изтъкна, че в процеса по сделката е било работено в сътрудничество с правителството на САЩ, използвани са били професионалисти с много опит, за да бъде сигурна държавата ни къде отиват парите й и да се знае, че цената е справедлива. В своето изказване на срещата премиерът Борисов изтъкна, че е имало яростна и подла съпротива за сделката за F-16. "Ние закупихме за нашите пилоти най-доброто, което се произвежда", подчерта той. Съпротивата била подла, защото правителството е било обвинено в лобизъм.  / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

НАТО изгражда най-голямата европейска база в Румъния

  • 18 Мар 2024
  • 157
Румъния започна изграждането на най-голямата европейска военна база на НАТО, тъй като трансатлантическият блок се стреми да засили своите способности в Черноморския регион.

Утре шофьорите да се движат с повишено внимание от 95-ти до 107-ми км на АМ „Тракия”. Ще се подменят мантинели.

  • 18 Мар 2024
  • 150
Утре – 19 март, от 9:30 ч. до 16 ч. шофьорите да се движат с повишено внимание в участъка от 95-ти до 107-ми км на АМ „Тракия” поради подмяна на мантинели в средна разделителна линия.

Бързите кредити водят до бързо забогатяване на търговци, КЗП бори нелоялни практики

  • 18 Мар 2024
  • 151
Все по-често потребителите изразяват своите недоволства от закупените стоки и начина на обслужване. Събраните средства от контролните дейности на Комисията за защита на потребителите през 2023 г. са почти двойно в сравнение с предходната година, нелоялните практики, които са констатирани и има издадени актове, са близо 400, за 2022 г. година са били 103.

Спряха изследване за радиацията от мобилните телефони въпреки тревожни констатации

  • 18 Мар 2024
  • 141
Десетилетия на изследвания върху животни сочат сериозни рискове за здравето от излагането на радиация от мобилните телефони. Въпреки тревожните данни изследването спира.

Най-голямата вертикална фотоволтаична централа в света

  • 18 Мар 2024
  • 145
Германският разработчик на вертикални двулицеви фотоволтаици Next2Sun AG започна изграждането на най-голямата в света вертикална фотоволтаична система на територията на летището във Франкфурт.