Почина Стоянка Мутафова

Легендарната актриса Стоянка Мутафова почина днес на 97-годишна възраст. "Тази сутрин в 6,15 часа загубихме Стоянка Мутафова. Нейният Нейчо (съпругът й - известният режисьор и актьор, който умира още през 1974 г. на 49-годишна възраст - б.р.) си я прибра на Никулден! Поклон пред светлата й памет!", съобщи личният й мениджър Евгени Боянов. През ноември актрисата, която до последно бе на сцена, беше приета в реанимацията на Военномедицинска академия, след като претърпя операция на жлъчката в болница "Лозенец". Тя обаче получи сепсис и беше с висока температура. Първоначално лекарите стабилизираха състоянието й, но усилията им не успяха да я върнат към живота. Тази сутрин от ВМА потвърдиха лошата новина. Мутафова издъхна 9 дни след нейния колега Стефан Данаилов. "Светла й памет на Стоянка Мутафова! Отиде си един изключителен мил и добър човек. Тя винаги ще бъде от символите на българския театър. Поклон!", написа във Фейсбук премиерът Бойко Борисов. "Скърбя за загубата на Стоянка Мутафова - една легенда на театъра, един невероятен талант! Сцената осиротя", заяви пък председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов. "Стояна е явление в българския театър и кино, такова голямо изключение, изключително ерудирана, така че трябва да бъдем благодарни, че сме се докоснали до нея в професията", коментира пред Нова теливизия и актьорът Владимир Пенев. Стоянка Мутафова е родена е на 2 февруари 1922 г. в София. Баща ѝ Константин Мутафов е драматург в Народния театър "Иван Вазов". Той искал дъщеря му да стане археолог и да учи във Флоренция, Италия. Изпълнявайки неговото желание, Стоянка Мутафова завършва класическа филология в Софийския университет "Климент Охридски". Театърът обаче е нейната страст. Тя завършва Държавна театрална школа към Народен театър "Иван Вазов" в София (1946 - 1947) и театралния отдел на Академията за изкуства в Прага, Чехословакия (1947 - 1949). От 1946 г. до 1949 г. работи в театър в Прага, а от 1949 до 1956 г. в Народния театър. Тя е сред основателите на Държавния сатиричен театър "Алеко Константинов", където работи от 1956 до 1991 г., след това в Драматичен театър "Адриана Будевска" в Бургас - от 1991 г. Играе в над 90 театрални постановки. Любимка на публиката с ролите си във филмови и телевизионни продукции като "Големанов", "Вражалец", "Милионерът", "Новогодишна шега", "Топло", "Любимец 13", "Кит" и др. Известни нейни сценични партньори бяха Георги Калоянчев, Георги Парцалев, Апостол Карамитев, Невена Коканова. На 94-годишна възраст, през 2016 г., тя осъществява мащабно турне в театрални зали в САЩ, Канада, Германия, Нидерландия, Швейцария и Великобритания. kompas.bg изказва съболезнования на близките на Стоянка Мутафова.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Икономически полицаи от ОДМВР-София предотвратиха продажбата на близо 120 кг негодни хранителни продукти

  • 28 Мар 2024
  • 1
В хода на проведена през вчерашния ден специализирана полицейска операция служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ в областната дирекция извършили съвместни проверки с представители на Областната дирекция по безопасност на храните.

Криминалисти на ОДМВР-Разград задържаха извършители на кражби от активни трасета в мрежата на телекомуникационна компания

  • 28 Мар 2024
  • 1
рестът е осъществен с активното съдействие на ОДМВР-Търговище и Шумен под ръководството на ГДНП

В ОБЩИНА НЕСЕБЪР ДЕЙСТВА НАЙ- СЪВРЕМЕННАТА СИСТЕМА ЗА ВИДЕОНАБЛЮДЕНИЕ В БЪЛГАРИЯ

  • 28 Мар 2024
  • 72
Kметът на Несебър Николай Димитров, директорът на Областна дирекция на МВР Бургас старши комисар Емил Павлов и главен инспектор Коста Кирязов, началник на РУ Несебър представиха надградената и разширена мрежа за видеонаблюдение на територията на общината.

Близо 36 000 души са се вписали в регистъра на хазартно уязвимите лица

  • 28 Мар 2024
  • 83
Близо 2000 граждани са подали заявление за вписване регистъра на уязвимите лица за по-малко от месец - от началото на март до момента. Над 8100 са заявили желанието си да ограничат достъпа си до хазартни игри от началото на годината, а от възобновяване на регистъра през 2022 г. до сега вписаните в него са почти 36 000 души.

Държавно ловно стопанство "Тунджа" дарява фиданки на жителите на Ямбол за Седмицата на гората

  • 28 Мар 2024
  • 73
По случай предстоящия професионален празник на лесовъдите, горските служители и работници и „Седмица на гората“, която отбелязваме традиционно в първата седмица на април, Държавно ловно стопанство „Тунджа“ предоставя безвъзмездно фиданки на гражданите на Ямбол.