« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Течът на ЕГН-та струва 5 100 000 лв., НАП обжалва

Санкции за близо 7 млн. лв. е наложила Комисията за защита на личните данни през 2019 г., съобщават от Комисията. За последната година най-голямата по размер санкция е 5 100 000 лв., наложена на НАП. Тя е заради теча на данни при хакерската атака срещу информационните системи на приходната агенция. При атаката изтекоха данните на 5,1 млн. българи, а КЗЛД наложи санкция от 1 лв. за всяко ЕГН. Непосредствено след нея е санкцията в размер на 1 000 000 лева, наложена на банка, която също изпусна кредитните досиета на свои клиенти в нета. И двете санкции са обжалвани и в момента са в съдебна фаза, предаде "Монитор". Отделно от тях КЗЛД е разгледала над 300 жалби на физически лица за 2019 година и по тези жалби е наложила санкции общо за 918 000 лева. Броят на проверките и консултациите, предоставени от комисията, предстоят да бъдат обобщени в годишния отчет на КЗЛД, който ще бъде готов до март 2020 година. Според данните на комисията най-много жалби и сигнали постъпват предимно от по-големите градове в следната поредност според броя на сигналите и жалбите: София, Варна, Пловдив, Велико Търново, Русе и Бургас. Отделно от началото на 2019 г. до началото на декември Комисията за защита на личните данни е приела 64 становища, обясни шефът на КЗЛД Венцислав Караджов. Като най-интересни за широката публика от комисията определят няколко становища, сред които указания как да се прилагат норми от Закона за защита на личните данни спрямо Закона за защита от дискриминация, както и становище относно предоставяне на лични данни от община на център за психично здраве. КЗЛД се произнесла и с упътвания как да се спазва законът по въпроси, свързани с определянето на качествата "администратор" и "обработващ лични данни" при взаимоотношенията между застрахователни дружества и лечебни заведения. Издадено е и становище относно предоставяне на лични данни за целите на арбитражно производство. В края на юли на брифинг директорът на НАП Галя Димитрова призна, че не са били достатъчно внимателни: "Нашият стремеж беше да предоставяме все повече електронни услуги на все повече хора, за да могат да изпълняват задълженията си по-лесно, но подценихме баланса между достъпност и сигурност." Димитрова допълни, че много трудно събират ИТ специалисти с необходимата квалификация" Анализът за причините за инцидента е показал пропуски в работата на звената на НАП за информационна сигурност. Стигна се до уволнения и се заговори, че санкциите за НАП може да стигнат 20 милиона.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Съдът пусна на свобода обвиняемия за поругаването на гроба на патриарх Неофит

  • 18 Апр 2024
  • 188
Обвиняемият за поругаването на гроба на Патриарх Неофит Иво Димитров беше пуснат на свобода от Софийския районен съд, където беше гледана мярката му за неотклонение, предава БНТ.

ПОДКРЕПА НА БУРГАСКИЯ ПРОЕКТ ЗА ИНТЕГРИРАНА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА В СТАРА ЗАГОРА, КАЗАНЛЪК И НОВА ЗАГОРА

  • 18 Апр 2024
  • 230
Проектът на Община Бургас за нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион получи подкрепата на гражданите на Стара Загора, Казанлък и Нова Загора.

10 години от създаването на Центъра за настанявяне от семеен тип на деца и младежи с увреждания в с.Атия

  • 18 Апр 2024
  • 243
10 години от създаването на Центъра за настанявяне от семеен тип на деца и младежи с увреждания беше отбелязан днес с голямо тържество.

РС-Бургас участва в регионални консултации по програма за дуално обучение

  • 18 Апр 2024
  • 244
Регионалният съвет на КНСБ в Бургас участва в регионални консултации за подготовка на програма ДОМИНО 2 по Швейцарско-българската програма за сътрудничество. Те се проведоха в Областна управа – Бургас.

Завърши строителството на новия мост на пътя Царево – Ахтопол

  • 18 Апр 2024
  • 220
От 14 часа днес път III-9901 Царево – Ахтопол - Резово, в участъка на моста над река Изгревско дере, е отворен за движение