Румен Радев започва консултации за промени в Конституцията

Румен Радев стартира консултации за необходимостта от промени в Конституцията, съобщиха от пресофиса на държавния глава. Първата подготвителна среща ще се проведе на 17 декември с Правния съвет при президента и с представители на академичната общност. Вторият кръг разговори е планиран за 19 декември от 13.00 часа. Тогава Румен Радев ще приеме на "Дондуков" 2 представители на неправителствени организации и професионални сдружения на магистрати. Срещата ще бъде открита за медиите. Темата за промяна в Конституцията беше повдигната от президента в телевизионно интервю миналата седмица. Повод за това стана предложението за назначаване на независим прокурор, който да контролира главния по предписанията на Венецианската комисия. "Начинът на реализация на тези идеи не се припокриват с моите, предполагам, и на много хора представи за демократичност на законодателния процес. Въвежда се нова мощна фигура, в някои аспекти - по-мощна от главния прокурор, а нея я няма в конституцията; тя се избира от прокурорската колегия на ВСС (председателствана от главния прокурор), а не е и ясно кой ще разследва този магистрат в случай, че наруши закона, коментира Румен Радев. Той анонсира, че ще инициира консултации за промени в Конституцията, които ще влязат в Народното събрание. "Там има много разумни хора и те приемат много от тези позиции, които споделям", уточни Румен Радев. Намеренията на президента бяха разтълкувани от управляващите като скрито желание за конструиране "на нещо като нова Тройна коалиция". "За мен, темата за промяна в Конституцията, не е въпрос само на юридическа технология. Такава промяна изисква поне половин или една година дебат преди това, в който трябва да се изкажат всички - експерти, специалисти и чак тогава да се стигне до политическите сили", коментира вицепремиерът Томислав Дончев. dir.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

През октомври "Ерата на Водолея" в Бургас

  • 24 Сеп 2021
  • 341
От 14 до 17 октомври Бургас отново ще бъде домакин на най-необичайния театрален фестивал в България – „Ерата на Водолея“! За 11 път Община Бургас и фондациите „Театър в куфар“ и „За Родопите“ ще подарят на бургаската публика 4 незабравими дни с едни от най-интересните и провокативни представления в българския театър и танц, заедно с няколко гости от чужбина.

Внимание, преброителите тръгват по домовете!

  • 24 Сеп 2021
  • 264
Преброителите, които посещават хората по домовете, попълват единствено преброителна карта. В нея не се попълват данни от личните документи на хората с изключение на имената и ЕГН. Никъде не се полага подпис, съобщиха от НСИ.

Бургас вече е в семейството на зелените градове в Европа

  • 24 Сеп 2021
  • 275
Бургас се присъедини към семейството на зелените градове. Споразумението беше подписано на специална церемония в Брюксел от зам.-кмета по стратегическо развитие и екология, дигитализация и адаптация към промените на климата Весна Балтина.

Нови фитнес уреди до експоцентър "Флора" в Морската градина

  • 24 Сеп 2021
  • 267
Община Бургас монтира нови уреди на фитнеса до Експоцентър „Флора“. Мястото е любимо на малки и големи, бургазлии и гости на града, затова старите уреди вече бяха доста амортизирани и неудобни.

Да почистим Морската градина от фасове!

  • 24 Сеп 2021
  • 255
Тази неделя, 26-ти септември, доброволци – служители на Филип Морис България и Орбико и други желаещи ще почистят Морската градина в Бургас от фасове и други отпадъци.