Румен Радев започва консултации за промени в Конституцията

Румен Радев стартира консултации за необходимостта от промени в Конституцията, съобщиха от пресофиса на държавния глава. Първата подготвителна среща ще се проведе на 17 декември с Правния съвет при президента и с представители на академичната общност. Вторият кръг разговори е планиран за 19 декември от 13.00 часа. Тогава Румен Радев ще приеме на "Дондуков" 2 представители на неправителствени организации и професионални сдружения на магистрати. Срещата ще бъде открита за медиите. Темата за промяна в Конституцията беше повдигната от президента в телевизионно интервю миналата седмица. Повод за това стана предложението за назначаване на независим прокурор, който да контролира главния по предписанията на Венецианската комисия. "Начинът на реализация на тези идеи не се припокриват с моите, предполагам, и на много хора представи за демократичност на законодателния процес. Въвежда се нова мощна фигура, в някои аспекти - по-мощна от главния прокурор, а нея я няма в конституцията; тя се избира от прокурорската колегия на ВСС (председателствана от главния прокурор), а не е и ясно кой ще разследва този магистрат в случай, че наруши закона, коментира Румен Радев. Той анонсира, че ще инициира консултации за промени в Конституцията, които ще влязат в Народното събрание. "Там има много разумни хора и те приемат много от тези позиции, които споделям", уточни Румен Радев. Намеренията на президента бяха разтълкувани от управляващите като скрито желание за конструиране "на нещо като нова Тройна коалиция". "За мен, темата за промяна в Конституцията, не е въпрос само на юридическа технология. Такава промяна изисква поне половин или една година дебат преди това, в който трябва да се изкажат всички - експерти, специалисти и чак тогава да се стигне до политическите сили", коментира вицепремиерът Томислав Дончев. dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 5
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 9
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.

Свети Георги обединява седем художници именици в галерия „Ателие R“

  • 24 Апр 2024
  • 54
Седем творци именици дават началото на първата Гергьовденска изложба в Бургас. Домакин на арт събитието е галерия „Ателие R“. Изложбата се открива в навечерието на поредицата от светли празници-на 29 април от 18.00 часа в галерията на улица „Възраждане“ 25 и обединява творци с различен натюрел и търсения в изкуството.

3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места

  • 23 Апр 2024
  • 252
Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за развитие на три инвестиции на обща стойност 115 милиона лева, които да се развиват в Бургас през следващите години.

Координаторът на атаките срещу "Северен поток" изчезна безследно

  • 23 Апр 2024
  • 229
Координаторът на атаките срещу "Северен поток" Роман Червински изчезна безследно в Украйна, съобщава украинско информационно издание, цитирано от руският телеграм канал „Операция Z.