« март 2021 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Президентът издаде указ за освобождаване на Сотир Цацаров като главен прокурор

Държавният глава Румен Радев издаде указ за освобождаването на Сотир Цацаров от длъжността главен прокурор, съобщиха от прессекретариата на президента. Това става по предложение на Висшия съдебен съвет и на основание чл. 129, ал. 2 от Конституцията, се посочва в лаконичното съобщение. Цацаров трябваше да остане на поста до 10 януари, когато изтича седемгодишният му мандат. Той обаче подаде заявление да се оттегли по-рано, след като беше избран от парламента за председател на Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Заяви, че ще го направи веднага и няма да чака до догодина, защото така е по-добре и за двете институции. Румен Радев вече издаде указ досегашният заместник на Цацаров - Иван Гешев, да стане главен прокурор и сега вече няма пречка това да се случи. Очаква се той да положи клетва в сряда. А Цацров ще довърши мандата на доскорошния председател на Антикорупционната комисия Пламен Георгиев, което означава, че няма да има пълен 6-годишен мандат, а ще я оглавява около 4 години. Междувременно утре Прокурорската колегия във ВСС трябва да разгледа молбата му да бъде преназначен за редови обвинител във Върховната касационна прокуратура. Така ще се пази мястото му в съдебната система, на което ще може да се върне след края на мандата му като председател на КПКОНПИ. Междувременно от пресекретариата на президента съобщиха, че започват консултациите при него за необходимостта от промени в Конституцията. Първата му среща ще е на 17 декември с неговия Правен съвет и с представители на академичната общност, а на 19 декември той ще приеме представители на неправителствени организации и професионални сдружения на магистрати. Още преди дни държавният глава обяви и че започва широк обществен дебат за промени в Конституцията за отчетността на главния прокурор. По думите му от реформите в съдебната система зависи просперитетът на нацията. dir.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Отложиха гласуването на пенсиите за 92-ма певци и и артисти

  • 05 Мар 2021
  • 100
В последния си работен ден парламентът отложи гласуването за отпускане творчески пенсии на нови 92-ма певци, музиканти и артисти, сред които са Силвия Кацарова, Георги Христов, братя Аргирови, Христо Кидиков и др.

Сеизмолог: Земетресенията в Гърция не могат да активират огнищата в България

  • 05 Мар 2021
  • 37
Ние се намираме на над 200 км, така, че няма никаква възможност за индуциране на сеизмична активност в нашите зони", обясни сеизмологът Емил Ботев в ефира на „Здравей, България".

В началото на май Бургас отново ще е BG столицата на цветята

  • 05 Мар 2021
  • 40
Тази година Националната изложба на цветя „Флора Бургас“ – една от емблемите на града – ще се проведе в периода от 29 април до 9 май.

Момче преби дете заради момиче, докато други снимат с телефоните си

  • 05 Мар 2021
  • 36
Побойникът е на 15 години, а пострадалото момче – на 13. Причината за агресията е момиче, което не го удостоявало с внимание.

Започна предизборната кампания

  • 05 Мар 2021
  • 44
Предизборната кампания се открива днес, 30 дни преди вота на 4 април. Тя ще продължи до 24 часа на 2 април. Според приетите от Централната избирателна комисия правила за условията и реда за провеждане на кампанията, предизборната агитация е забранена 24 часа преди изборния ден и в самия изборен ден. В надпреварата за 45-ото Народно събрание участват 30 партии и коалиции.