« юни 2023 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Президентът издаде указ за освобождаване на Сотир Цацаров като главен прокурор

Държавният глава Румен Радев издаде указ за освобождаването на Сотир Цацаров от длъжността главен прокурор, съобщиха от прессекретариата на президента. Това става по предложение на Висшия съдебен съвет и на основание чл. 129, ал. 2 от Конституцията, се посочва в лаконичното съобщение. Цацаров трябваше да остане на поста до 10 януари, когато изтича седемгодишният му мандат. Той обаче подаде заявление да се оттегли по-рано, след като беше избран от парламента за председател на Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Заяви, че ще го направи веднага и няма да чака до догодина, защото така е по-добре и за двете институции. Румен Радев вече издаде указ досегашният заместник на Цацаров - Иван Гешев, да стане главен прокурор и сега вече няма пречка това да се случи. Очаква се той да положи клетва в сряда. А Цацров ще довърши мандата на доскорошния председател на Антикорупционната комисия Пламен Георгиев, което означава, че няма да има пълен 6-годишен мандат, а ще я оглавява около 4 години. Междувременно утре Прокурорската колегия във ВСС трябва да разгледа молбата му да бъде преназначен за редови обвинител във Върховната касационна прокуратура. Така ще се пази мястото му в съдебната система, на което ще може да се върне след края на мандата му като председател на КПКОНПИ. Междувременно от пресекретариата на президента съобщиха, че започват консултациите при него за необходимостта от промени в Конституцията. Първата му среща ще е на 17 декември с неговия Правен съвет и с представители на академичната общност, а на 19 декември той ще приеме представители на неправителствени организации и професионални сдружения на магистрати. Още преди дни държавният глава обяви и че започва широк обществен дебат за промени в Конституцията за отчетността на главния прокурор. По думите му от реформите в съдебната система зависи просперитетът на нацията. dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Детски фолклорен събор оглася за трети път Бургас

  • 02 Юни 2023
  • 259
Детски фолклорен събор ще се проведе за трети път в Бургас в дните от 02 до 04 юни. Настоящото издание на проявата идва след големия успех на първите две прояви през 2021 и 2022 година.

Отбелязваме Деня на Ботев и падналите за свободата на България

  • 02 Юни 2023
  • 229
Отбелязваме Деня на Ботев и падналите за свободата на България. През 1876 г. България губи един от най-героичните образи в нейната история - Христо Ботев.

Община Бургас и Бургаската педиатрична асоциация подписаха споразумение за партньорство в областта на детското здраве

  • 02 Юни 2023
  • 236
В Културен център „Морско казино“ кметът Димитър Николов и председателят на Сдружение „Бургаска педиатрична асоциация“, педиатър и пулмолог д-р Жени Стоичкова подписаха споразумение за партньорство между Община Бургас и Асоциацията за съвместни бъдещи дейности и реализиране на събития в посока профилактика и промоция на детското здраве.

Честит първи юни на всички деца!

  • 01 Юни 2023
  • 447
Честит първи юни от кмета Димитър Николов. "Скъпи деца, Днес е най-веселият и безгрижен празник – 1 юни, Международният ден на детето!"

На 2 юни откриват в Бургас фотоизложбата „Далеч от Африка“

  • 01 Юни 2023
  • 420
Фотоизложбата „Далеч от Африка“ ще се представи в периода 2 -20 юни в Центъра за съвременно изкуство и библиотека – Бургас. Експозицията включва фотографиите на двама известни артисти - професионалният фотограф Атанас Кънев и театралната режисьорка Елена Панайотова.