« декември 2021 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Президентът издаде указ за освобождаване на Сотир Цацаров като главен прокурор

Държавният глава Румен Радев издаде указ за освобождаването на Сотир Цацаров от длъжността главен прокурор, съобщиха от прессекретариата на президента. Това става по предложение на Висшия съдебен съвет и на основание чл. 129, ал. 2 от Конституцията, се посочва в лаконичното съобщение. Цацаров трябваше да остане на поста до 10 януари, когато изтича седемгодишният му мандат. Той обаче подаде заявление да се оттегли по-рано, след като беше избран от парламента за председател на Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Заяви, че ще го направи веднага и няма да чака до догодина, защото така е по-добре и за двете институции. Румен Радев вече издаде указ досегашният заместник на Цацаров - Иван Гешев, да стане главен прокурор и сега вече няма пречка това да се случи. Очаква се той да положи клетва в сряда. А Цацров ще довърши мандата на доскорошния председател на Антикорупционната комисия Пламен Георгиев, което означава, че няма да има пълен 6-годишен мандат, а ще я оглавява около 4 години. Междувременно утре Прокурорската колегия във ВСС трябва да разгледа молбата му да бъде преназначен за редови обвинител във Върховната касационна прокуратура. Така ще се пази мястото му в съдебната система, на което ще може да се върне след края на мандата му като председател на КПКОНПИ. Междувременно от пресекретариата на президента съобщиха, че започват консултациите при него за необходимостта от промени в Конституцията. Първата му среща ще е на 17 декември с неговия Правен съвет и с представители на академичната общност, а на 19 декември той ще приеме представители на неправителствени организации и професионални сдружения на магистрати. Още преди дни държавният глава обяви и че започва широк обществен дебат за промени в Конституцията за отчетността на главния прокурор. По думите му от реформите в съдебната система зависи просперитетът на нацията. dir.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

happy burgas

Най-четени

Новите почетни граждани на Бургас

  • 06 Дек 2021
  • 103
По време на празничната никулденска сесия на местния парламент се обявяват официално новите почетни граждани на Бургас. Тази година сред тях има и хора с богат житейски опит, и дръзки младежи. Общото помежду им е това, че разнасят славата на Бургас далеч извън неговите граници.

НБУ и Община Бургас подписаха меморандум за сътрудничество

  • 06 Дек 2021
  • 112
НБУ и Община Бургас подписаха днес меморандум за сътрудничество. Под споразумението поставиха подписите си проф. д-р Веселин Методиев, председател на настоятелството на НБУ и кметът на Бургас Димитър Николов.

Бургас празнува!

  • 06 Дек 2021
  • 88
С военен ритуал по издигане на знамената на Община Бургас, Република България и Европейския съюз продължиха честванията по отбелязване на Никулден в морския град.

Коледното настроение завладя ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”в с. Карагеоргиево

  • 06 Дек 2021
  • 138
Коледното настроение завладя ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”, с. Карагеоргиево, община Айтос.

Ретро дайвинг на Моста ще има и на този 6 декември

  • 03 Дек 2021
  • 350
Атрактивни демонстрации по ретро дайвинг на Моста ще има и на този 6 декември. Това вече се превръща в никулденска традиция на Сдружение "Приятели на морето - Бургас".