Държавата плаща още 24.5 млн. лева за "Дунав мост 2" след арбитраж

Правителството одобри 24 483 934 лева допълнителни разходи по бюджета на Министерството на транспорта, информационните технологии за 2019 г., които ще бъдат платени по решение на Международния арбитражен съд (ICC) в Париж при Международната търговска камара (МТК). Плащането е по дело по проект "Изграждане на нов граничен комбиниран (пътен и железопътен) мост на река Дунав при Видин-Калафат (България-Румъния)". След изплащане на дължимата сума на ищеца - FCC Construction, тя ще бъде приета като разход за българската страна, което ще увеличи стойността на активите ни за изграждането на обекта и ще се отрази при разпределението на дивидентите между България и Румъния, отбелязаха от МС. Извън официалното съобщение министър Росен Желязков обясни, че с парите ще се плати на изпълнителя на "Дунав мост 2", който осъди държавата в парижкия арбитраж. Дългът е бил признат от правителството на Пламен Орешарски през 2014 година. "Въпросът, който аз задавам, е защо, когато са признали това задължение, не са го изплатили, като с лихвите е нараснал до 14.3 млн. евро. Това е поредният дълг, ангажимент, който е оставен за следващите правителства", заяви Желязков, цитиран от БНР. До плащането се е стигнало, след като през 2013 г. испанската фирма FCC Construction е заявила претенция за изплащане на допълнителни близо 11 млн. евро. Според компанията държавата се е забавила да осигури учредяването на концесия за добив на инертни материали за изграждането на насипи на прилежащата инфраструктура на Дунав мост 2. "Към нашето правителство имаше много претенции - и от фирмата, и от посланика, и от други институции. Ние не ги признахме, затова не е имало плащания. Няма обаче и признаване на претенции, най-малко от мен като вицепремиер без портфейл, просто защото не съм имала такива правомощия", заяви пред "24 часа" Даниела Бобева. Желязков каза още, че се е наложило да се водят серия от преговори, в резултат на които размерът на лихвите е намален и България ще плати 24,483 млн. лв., което е с 3,423 млн. по-малко. dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места

  • 23 Апр 2024
  • 102
Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за развитие на три инвестиции на обща стойност 115 милиона лева, които да се развиват в Бургас през следващите години.

Координаторът на атаките срещу "Северен поток" изчезна безследно

  • 23 Апр 2024
  • 100
Координаторът на атаките срещу "Северен поток" Роман Червински изчезна безследно в Украйна, съобщава украинско информационно издание, цитирано от руският телеграм канал „Операция Z.

Протест срещу списъка с кандидати за сливенски митрополит

  • 23 Апр 2024
  • 106
В Сливен подготвят протест срещу списъка с кандидати за сливенски митрополит. Светият синод представи листа от шест достоизбираеми епископи за избиратели на нов Сливенски митрополит.

Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш. А вас притесняват ли ви нарастващите случаи на коклюш?

  • 22 Апр 2024
  • 307
Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. С тях регистрираните случаи на инфекциозното заболяване в областта от началото на годината до сега стават общо десет.

НАД 500 УЧАСТНИЦИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА ИДВАТ В БУРГАС ЗА НАЙ-ГОЛЯМОТО ГЕОГРАФСКО СЪБИТИЕ У НАС

  • 22 Апр 2024
  • 271
Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас