« януари 2020 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

90% от маркировката на пътищата липсва или не се вижда

Mаркировката по 90% по пътищата у нас не отговаря на стандарта за светлоотразителни качества. На 30 на сто от шосета, предимно общински или между малки населени места, изобщо липсват осеви линии и други означения, по които да се ориентират шофьорите. Това сочи проучване на Института за пътна безопасност, проведено от началото на октомври досега на републикански и общински пътища. Още по темата Немаркирани коли ще дебнат по пътя по време на празниците Предстои довършване на изследването, след което неправителствената организация ще го изпрати на премиера Бойко Борисов, на Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата", на министерства, агенции и на Сдружението на общините. "Искаме изпълнителната власт да се намеси решително и през 2020 г. да се обнови хоризонталната маркировка поне по пътищата от Първи и Втори клас, където движението е двупосочно и стават тежки катастрофи. Целта е да спасим от 30 до 50 човешки живота", каза пред "Труд" инж. Богдан Милчев, шеф на Института. По думите му липсата на добра маркировка се превръща в предпоставка за пътен инцидент, особено в зимните месеци, когато светлата част на деня е по-къса, има валежи и т. н. Един от изводите на експертите е, че Българският държавен стандарт за светлоотразителни свойства на боите за маркировка е изключително добър, взет е изцяло от стандарта в Германия. Проблемът обаче е, че у нас съдържанието на боята се изследва в лаборатория преди да бъде сложена на асфалта и липсва контрол какво реално има на шосето. Ето защо изследването е направено с мобилен уред ретрорефлектометър Delta LTL2000S/SQ, производство на САЩ. Измервани са светлоотразителните свойства на боята денем, нощем, по време на мъгла или на дъжд. Проверена е например хоризонталната маркировка на изхода на София на магистрала "Хемус" при отбивката за Долни Богров, както и на опасни участъци, в които през последните 3 месеца са ставали тежки катастрофи със загинали. Установено е, че тези, които правят маркировка, "спестяват" най-много от слагането на т. нар. перли за нощно виждане, от "котешки очи" и т. н. От Института смятат, че при обновяване на маркировката самите шофьори ще станат по-внимателни, ще намалее усещането им за пълен хаос и липса на контрол по пътищата. Силен антикорупционен ефект ще има също и върху производителите на боя, възложителите и изпълнители на обществените поръчки за строеж и ремонт на пътища. dnes.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Иван Гешев избра заместниците си

  • 20 Ян 2020
  • 12
Главният прокурор Иван Гешев вече е определил заместниците си. Това става ясно от дневния ред на прокурорската колегия на ВСС, която ще заседава в сряда, съобщава "24 часа".

Кметът Димитър Николов проведе спешен разговор с управителя на НЗОК за кризисната ситуация с отделението по хематология на УМБАЛ-Бургас

  • 20 Ян 2020
  • 18
Кметът Димитър Николов проведе спешен разговор с управителя на Националната здравно-осигурителна каса д-р Дечо Дечев, свързан с кризисната ситуация, породена от липсата на специалист-хематолог в УМБАЛ-Бургас.

Бюджет 2020 на Камено: Ударни ремонти на инфраструктурата по селата

  • 20 Ян 2020
  • 62
Ремонт на междуселските пътища в Община Камено, изграждане на кръгово кръстовище на пътя между Константиново, Русокастро и Средец, нови детски и спортни площадки в селата предвижда Бюджет 2020 година.

Митко Петров: Да си сред точните хора в точното време е шансът за успех

  • 20 Ян 2020
  • 75
Неговата лъчезарна усмивка говори повече от всичко за сбъднатите мечти, за пътя нагоре, който невинаги е гладък, за победите му на сцената и за огромната любов на почитателите му.