« юли 2020 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

90% от маркировката на пътищата липсва или не се вижда

Mаркировката по 90% по пътищата у нас не отговаря на стандарта за светлоотразителни качества. На 30 на сто от шосета, предимно общински или между малки населени места, изобщо липсват осеви линии и други означения, по които да се ориентират шофьорите. Това сочи проучване на Института за пътна безопасност, проведено от началото на октомври досега на републикански и общински пътища. Още по темата Немаркирани коли ще дебнат по пътя по време на празниците Предстои довършване на изследването, след което неправителствената организация ще го изпрати на премиера Бойко Борисов, на Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата", на министерства, агенции и на Сдружението на общините. "Искаме изпълнителната власт да се намеси решително и през 2020 г. да се обнови хоризонталната маркировка поне по пътищата от Първи и Втори клас, където движението е двупосочно и стават тежки катастрофи. Целта е да спасим от 30 до 50 човешки живота", каза пред "Труд" инж. Богдан Милчев, шеф на Института. По думите му липсата на добра маркировка се превръща в предпоставка за пътен инцидент, особено в зимните месеци, когато светлата част на деня е по-къса, има валежи и т. н. Един от изводите на експертите е, че Българският държавен стандарт за светлоотразителни свойства на боите за маркировка е изключително добър, взет е изцяло от стандарта в Германия. Проблемът обаче е, че у нас съдържанието на боята се изследва в лаборатория преди да бъде сложена на асфалта и липсва контрол какво реално има на шосето. Ето защо изследването е направено с мобилен уред ретрорефлектометър Delta LTL2000S/SQ, производство на САЩ. Измервани са светлоотразителните свойства на боята денем, нощем, по време на мъгла или на дъжд. Проверена е например хоризонталната маркировка на изхода на София на магистрала "Хемус" при отбивката за Долни Богров, както и на опасни участъци, в които през последните 3 месеца са ставали тежки катастрофи със загинали. Установено е, че тези, които правят маркировка, "спестяват" най-много от слагането на т. нар. перли за нощно виждане, от "котешки очи" и т. н. От Института смятат, че при обновяване на маркировката самите шофьори ще станат по-внимателни, ще намалее усещането им за пълен хаос и липса на контрол по пътищата. Силен антикорупционен ефект ще има също и върху производителите на боя, възложителите и изпълнители на обществените поръчки за строеж и ремонт на пътища. dnes.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Уиндсърф регата събира в Бургас елита в най-атрактивния клас ФЪНБОРД

  • 02 Юли 2020
  • 9
За поредна година Бургас ще бъде домакин на уиндсърф регата в клас ФЪНБОРД. Тя ще събере елита от цялата страна в безспорно най-атрактивния клас.

Нов следовател в редиците на Окръжна прокуратура Бургас

  • 02 Юли 2020
  • 20
Мартин Скрипкин е роден през 1973 година. Завършил е висшето си юридическо образование в Югозападен университет „Неофит Рилски“ – Благоевград.

Глоби за 24 депутати за неспазване на противоепидемичните мерки

  • 02 Юли 2020
  • 45
24 народни представители бяха глобени от РЗИ заради това, че са били без маски в парламента.

Ботсвана съобщи за мистериозната смърт на стотици слонове

  • 02 Юли 2020
  • 48
Стотици слонове са починали мистериозно в делтата на р. Окаванго в Ботсвана, съобщи днес шефът на департамента по околна среда, който уточни, че бивните на животните са непокътнати, предаде АФП.

Посолството на САЩ с важна информация за визите

  • 02 Юли 2020
  • 54
Посолството на САЩ публикува важна информация за имигрантските визи.