Арктичен въздух от Гренландия носи сняг и силен вятър от вторник

Днес и утре времето ще остава твърде топло за февруари, с температури над 15-18 градуса на места. От сряда, обаче, предстои сериозна промяна: застудяване с над 15 градуса, валежи от дъжд и сняг и образуване на снежна покривка, макар само в някои райони на страната. През нощта облачността ще бъде значителна. В Източна България и Дунавската равнина ще духа до умерен вятър от запад-северозапад. Температурите ще бъдат доста високи за февруари - от 4 до 9 градуса. През деня облачността ще бъде по-честно значителна, но все още предимно средна и висока. Ще духа слаб вятър от югозапад. След обяд от запад облачността ще се вплътнява и привечер над северозападните райони ще започнат превалявания от дъжд. Със силен вятър от северозапад ще нахлува студен арктичен въздух с океански произход, формиран в акваториите до Гренландия и в близост до Северния полюс. Още около полунощ срещу сряда процесът ще обхване по-голямата част от страната. Ще превалява сняг и дъжд. В Дунавската равнина, Тракия и на изток, където ще духа силен северозападен вятър, ще превалява предимно дъжд. В централните западни райони и в Югозападна България над Кресна дъждът бързо ще преминава в сняг. Сняг ще вали и в Софййско и ще се образува няколкосантиметрова снежна покривка. Температурите ще бъдат в широки граници: от около нула градуса по високите полета на запад, през 5-7 градуса в Дунавската равнина и западната част на Тракия, до 10-12 в крайните югоизточни райони. Заради продължаващото мощно нахлуване на студен въздух, през деня в сряда температурите ще бъдат по-ниски от тези в началото на денонощието - от минус 2 до 6-7 градуса. Синоптичната обстановка ще бъде много сложна. Ще бъде облачно, ветровито, с превалявания от сняг. В ниските части на Дунавската равнина, както и по крайбрежието на морето валежите ще бъдат от мокър сняг и дъжд. Снежна покривка с различна дебелина ще се образува в Софийско, другите западни полета, Предбалкана, вътрешността на Североизточна България, както и в планините. Опасно време за пътувания: ако планирате такова за сряда, отложете го за следващите дни. В четвъртък и петък ще бъде ветровито и студено, с минимални температури от минус 9 до минус 4, в западната част на Дунавската равнина и Тракия, където ще бъде най-ветровито - до около нула градуса. В местата със снежна покривка по високите полета на запад са възможни и по-ниски стойности. Най-студено ще бъде в събота, а от неделя ще започне бързо затопляне и дневните стойности в низините отново ще достигнат 10-13 градуса. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Министър Богданов: ЕК одобри проект на МИИ за изграждане на единен инвестиционен портал, който ще обедини цялата административна дейност към потенциалните инвеститори

  • 28 Мар 2024
  • 89
„Европейската комисия одобри идеен проект на Министерството на икономиката и индустрията. Заедно ще изградим единен инвестиционен портал, който има за цел да обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас“.

Борбата със сивия сектор и улесненото администриране обсъдиха ръководството на Агенция „Митници“ и представители на алкохолния сектор

  • 28 Мар 2024
  • 99
Ръководството на Агенция „Митници“ се срещна с представители на десетте най-големи компании в сектора за производство и търговия на алкохолни напитки.

Специализирана полицейска операция се провежда в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел"

  • 28 Мар 2024
  • 101
Специализирана полицейска операция започна в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел".

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 138
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 115
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.